Teheranul susține că Washingtonul i-a cerut ''să se răzbune proporțional'', după asasinarea lui Soleimani

  • 04 Ianuarie 17:00
Teheranul susține că Washingtonul i-a cerut ''să se răzbune proporțional'', după asasinarea lui Soleimani

Iranul a dat asigurări sâmbătă că Statele Unite i-au cerut "să se răzbune proporțional", după asasinarea într-un raid american la Bagdad a puternicului general iranian Qassem Soleimani, arhitectul strategiei iraniene în Orientul Mijlociu, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Elveția, care reprezintă interesele Statelor Unite în Iran în absența unor relații diplomatice între cele două țări, a afirmat vineri că reprezentantul său "a transmis un mesaj cu care Statele Unite l-au însărcinat să îl înmâneze" Iranului, fără a-i preciza conținutul.

Vineri, în apropiere de aeroportul din Bagdad, un atac cu dronă american i-a ucis pe Soleimani, șeful Forței Al-Qods a Gardienilor Revoluției, responsabilă cu operațiunile externe ale Iranului, și Abu Mahdi al-Muhandis, omul Iranului în Irak și numărul doi al Hashd al-Shaabi, coaliție de paramilitari irakieni pro-iranieni.

Citat de site-ul televiziunii de stat iraniene, contraamiralul Ali Fadavi, comandant-șef adjunct al Gardienilor Revoluției, armata ideologică a Iranului, a afirmat că Washingtonul a spus: "Dacă vreți să vă răzbunați, răzbunați-vă proporțional cu ce am făcut noi".

Americanii nu sunt în poziție să "decidă" răspunsul Iranului și "trebuie să se aștepte la o răzbunare dură. Această răzbunare nu se limitează la Iran", a spus el, dând asigurări că aliații Teheranului din Orientul Mijlociu "sunt pregătiți să pună în practică această răzbunare".

Contraamiralul nu a precizat cum au comunicat Statele Unite acest mesaj Iranului.

Însă în afară de Elveția, ministrul iranian de externe Mohammed Javad Zarif a declarat că "emisarul elvețian a transmis (vineri) un mesaj ridicol de la americani".

Emisarul elvețian "a primit un răspuns scris (de la Iran) la această scrisoare îndrăzneață a americanilor", a spus Zarif.

În același timp, generalul Gholamali Abuhamzeh, comandantul Gardienilor Revoluției pentru provincia Kerman din sudul Iranului, a spus, în declarații citate sâmbătă de agenția de presă Tasnim, că Teheranul îi va pedepsi pe americani oriunde vor fi în raza Republicii Islamice, ca reacție la asasinarea lui Soleimani, potrivit Reuters.

El a lansat astfel perspectiva unor posibile atacuri asupra unor nave în Golf.

Teheranul a promis "o răzbunare dură în locul potrivit și la momentul potrivit" pentru a răzbuna moartea lui Soleimani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
11
Nori împrăștiați
Umiditate:87 %
Vint:0,72 m/s
Fri
12
Sat
8
Sun
9
Mon
10
Tue
10

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău