Teatrul Național „Satiricus I. L. Caragiale” a lansat un proiect teatral
-
07 Octombrie 2022 14:45
n proiect teatral cu genericul ”Unire prin cultură – Caragiale să ne judece”, la 170 de ani de la naștere și 110 de la trecerea în eternitate a regretatului dramaturg și prozator român, se va desfășura în perioada 10-20 octombrie la Teatrul Național ”Satiricus I. L. Caragiale”, relatează MOLDPRES.
Potrivit directorului instituției, Alexandru Grecu în cele 10 zile cât se va derula acest proiect teatral vor evolua teatre din R. Moldova și România: Teatrul Evreiesc de Stat din București, condus de Maia Morgenstern, cu spectacolul ”…Și simț monstruos”, dramatizare de Monica Stoica și Vlad Isăilă după Ion Luca Caragiale; Teatrul Municipal „Matei Vișniec”, Suceava, România, cu spectacolul ”O noapte furtunoasă”; Teatrul Principal, București, cu spectacolul ”D-ale Carnavalului”; Teatrul Dramatic „I. D. Sârbu”, Petroșani, România, cu spectacolul ”D-ale Carnavalului; Teatrul de Artă Deva cu spectacolul ”O noapte furtunoasă”; Teatrul Național „Satiricus I. L. Caragiale”, Chișinău, cu spectacolele ”Năpasta” și ”O scrisoare pierdută”; Teatrul Național „Mihai Eminescu”, Chișinău, cu spectacolul ”Carnavalul”.
”În același context caragialian se înscrie și al doilea spectacol adus la Chișinău de Teatrul Municipal „Matei Vișniec” din Suceava, ”Întoarcerea acasă” de Matei Vișniec. Alături de Ion Luca Caragiale, numele emblematic al dramaturgiei românești, Matei Vișniec, precum bine se știe, este dramaturgul român care azi ne reprezintă cu brio în literatura și în teatrul universal, fiind și un nume de referință al Satiricus-ului, care l-a omagiat la 60 de ani printr-un festival al dramaturgiei sale. De altfel, chiar cu o lună în urmă, Teatrul Național Satiricus „I. L. Caragiale” i-a încântat pe iubitorii de teatru din Bucovina cu spectacolul de comedie „Fără pijamale” după Mawby Green și Ed Feilbert, care s-a jucat la Teatrul municipal „Matei Vișniec”. De asemenea, în cadrul proiectului UNIRE PRIN CULTURĂ, generat în acest an prin parteneriatul dintre Consiliul județean Hunedoara și Primăria municipiului Chișinău, respectiv Teatrul de Artă Deva și Teatrul Național „Satiricus I. L. Caragiale”, trupa hunedoreană vine la Chișinău cu un buchet de tocmai cinci spectacole”, a subliniat Alexandru Grecu.
La sfârșitul stagiunii trecute, în perioada 10-15 mai 2022, ”Satiricus” a realizat, în cadrul proiectului menționat, un minifestival la Teatrul de Artă Deva, la care au participat și reprezentanții Primăriei Chișinău, fiind întreprinse mai multe acțiuni culturale în consens cu agenda proiectului ”Unire prin cultură. ”Prin acest salutar parteneriat cultural, Teatrul de Artă Deva aduce la Chișinău spectacolele care vor fi jucate pe scena de la Satiricus: ”O afacere de familie” după o idee de S. Bobrik și R. Clark, ”Un tramvai numit dorință” de Tennessee Williams, ”Nu-i ușor să fii bogat”, adaptare după Gyorgy Spiro, ”Păcală,” adaptare după Bogdan Radu Ghelu. Și, bineînțeles, spectacolul caragialian deja menționat, ”O noapte furtunoasă”, a mai spus Alexandru Grecu.
Proiectul teatral ”Unire prin cultură” este realizat de Teatrul Național „Satiricus I. L. Caragiale” în parteneriat cu Primăria mun. Chișinău și Institutul Cultural Român Mihai Eminescu la Chișinău.