Țările UE încep să prezinte propuneri pentru un nou set de sancțiuni contra Rusiei

  • 24 Septembrie 2022 10:45
Țările UE încep să prezinte propuneri pentru un nou set de sancțiuni contra Rusiei

Țările membre ale Uniunii Europene au început să prezinte propuneri pentru noi sancțiuni contra Rusiei, care în urmă cu șapte luni a lansat o agresiune militară contra Ucrainei vecine.

În zilele următoare, Comisia Europeană va avea consultări cu reprezentanții celor 27 de state membre pentru a stabili prioritățile înainte de a prezenta o propunere cu noi măsuri punitive ce vor fi discutate la nivelul UE.

Țările baltice – Estonia, Letonia și Lituania – împreună cu Polonia și Irlanda și-au reluat apelul pentru o interdicție totală a importurilor de gaz din Rusia, într-un document ce conține opiniile lor privind potențiale noi sancțiuni împotriva Moscovei, transmite bursa.ro.

Partea gazelor importate din Rusia prin conducte în totalul importurilor de gaz ale UE a scăzut de la 40% la 9%, de la începutul războiului din Ucraina, conform datelor Comisiei Europene.

Cele cinci țări vor, de asemenea, să interzică cooperarea cu Rusia în domeniul energiei nucleare, să interzică importurile de diamante din Rusia și vânzările de proprietăți imobiliare către cetățeni și companii ruse și să excludă Gazprombank și alte trei bănci rusești din sistemul de plăți SWIFT.

Propunerea executivului UE ar putea include o plafonare a prețurilor importurilor de petrol din Rusia, așa cum au susținut țările membre G7 anterior în această lună.

Pentru a intra în vigoare, noile sancțiuni UE – al 8-lea pachet de la începutul invaziei ruse în Ucraina, în 24 februarie – trebuie să fie adoptate în unanimitate de cele 27 de țări membre, informează agenția germană DPA, citată de Agerpres.

Ungaria probabil se va opune unor sancțiuni legate de energie întrucât este masiv dependentă de gazul rusesc. La finalul lunii august, Budapesta a anunțat un acord cu gigantul rus Gazprom pentru a primi livrări suplimentare, într-un moment în care alte țări europene se confruntă cu o reducere bruscă a cantităților furnizate.

Franța cumpără uraniu pentru centralele sale nucleare de la compania de stat rusă Rosatom.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău