Țările UE au ajuns la un acord politic pentru regimul de sancțiuni propus de România la adresa celor care acționează împotriva R. Moldova. Se lucrează deja asupra primei liste de persoane care să fie sancționate

  • 25 Aprilie 2023 09:22
Țările UE au ajuns la un acord politic pentru regimul de sancțiuni propus de România la adresa celor care acționează împotriva R. Moldova. Se lucrează deja asupra primei liste de persoane care să fie sancționate

Miniștrii de externe din țările UE au ajuns luni, la Luxemburg, la un acord politic privind crearea unui regim de sancțiuni împotriva celor care acționează pentru destabilizarea Republicii Moldova și împotriva ordinii constituționale din această țară, a precizat șeful diplomației române, Bogdan Aurescu, apreciind că acesta este “cel mai rapid proces de creare a unui regim de sancțiuni din istoria Uniunii Europene”, transmite caleaeuropeana.ro.

Ministrul român de externe a participat uni alături de omologii săi europeni la reuniunea miniștrilor de externe din UE de la Luxemburg, pe a cărei agendă se află și situația din Republica Moldova, în raport cu care a fost luată și decizia înființării Misiunii de parteneriat a UE pentru R. Moldova.

Potrivit unui comunicat al MAE remis CaleaEuropeană.ro, cu privire la Republica Moldova, ministrul Bogdan Aurescu a salutat obținerea acordului politic pentru crearea unui regim de sancțiuni al UE pentru contracararea acțiunilor de destabilizare la adresa Republicii Moldova și a ordinii sale constituționale, inițiativă lansată de șeful diplomației române la CAE din 20 februarie.

A arătat că stabilirea acestui regim de sancțiuni, într-un timp record – cel mai rapid proces de adoptare a unui regim de sancțiuni din istoria UE – contribuie la creșterea securității și rezilienței Republicii Moldova, fiind un instrument concret pe acest palier, dar va fi, de asemenea, o măsură care va spori securitatea României și a cetățenilor ei.

România lucrează deja împreună cu autoritățile din Republica Moldova asupra primei liste de persoane care să fie sancționate în baza regimului de sancțiuni, care vor fi propuse după finalizarea ultimelor etape procedural-formale legate de regimul de sancțiuni.

“Prima decizie va fi acordul politic, la care sunt convins că se va ajunge astăzi, privind crearea unui nou regim de sancțiuni împotriva celor care acționează pentru destabilizarea țării și împotriva ordinii constituționale a Republicii Moldova. Este o propunere pe care am făcut-o în cadrul Consiliului Afaceri Externe din 20 februarie și sunt foarte bucuros că, într-o perioadă atât de scurtă de timp, a fost creat acest regim de sancțiuni. Cred că acesta este cel mai rapid proces de creare a unui regim de sancțiuni din istoria Uniunii Europene”, a spus Aurescu, în cursul unor declarații de presă susținute înainte de începerea reuniunilor.

El a subliniat că acest regim de sancțiuni va fi un instrument foarte important pentru a spori rezistența și securitatea Republicii Moldova în contextul acțiunilor orchestrate de Rusia, cum ar fi demonstrațiile sau acțiunile subversive împotriva ordinii constituționale a Republicii Moldova.

“Este foarte important ca acest regim de sancțiuni să fie adoptat, pentru că orice măsură care este luată pentru a spori securitatea Republicii Moldova va fi și o măsură care va spori securitatea României și a cetățenilor săi”, a insistat ministrul de externe.

Aurescu a mai punctat că România și UE lucrează împreună cu autoritățile din Republica Moldova la primele listări după ce regimul de sancțiuni va fi adoptat.

“Aceste măsuri, care vor include interdicții de călătorie și înghețarea activelor pentru astfel de persoane sau pentru entitățile implicate în astfel de acțiuni destabilizatoare, vor reprezenta nu doar sancțiuni față de aceste persoane, ci și un factor de descurajare pentru alte astfel de acțiuni în viitor”, a detaliat el.

O altă decizie importantă este adoptarea deciziei de creare a unei Misiuni de parteneriat a UE pentru Republica Moldova.

“Este o altă măsură importantă, pe care România a susținut-o cu tărie, și care va contribui, de asemenea, la creșterea rezilienței și securității Republicii Moldova, pentru că va lupta împotriva acțiunilor hibride împotriva Republicii Moldova, împotriva dezinformării, împotriva acțiunilor care vizează securitatea cibernetică a țării și, de asemenea, va îmbunătăți gestionarea situațiilor de criză din Republica Moldova. Bineînțeles, România va sprijini funcționarea acestei misiuni, inclusiv prin propunerea de experți care să participe la misiune”, a precizat ministrul de externe.

Nu în ultimul rând, în ceea ce privește Republica Moldova, Aurescu a precizat că încuraja continuarea asistenței pentru Republica Moldova în cadrul Facilității Europene de Pace.

“Va fi o decizie care va fi luată la începutul lunii mai în acest sens. Este foarte important ca Republica Moldova să fie în continuare pe agenda Consiliului Afaceri Externe”, a conchis el.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
-0,6
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:4,63 m/s
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău