Țările UE alocă 3,5 miliarde de euro pentru a continua înarmarea Ucrainei

  • 21 Iunie 2023 16:20
Țările UE alocă 3,5 miliarde de euro pentru a continua înarmarea Ucrainei

Țările UE au convenit miercuri, 21 iunie, să contribuie cu o nouă donație, de 3,5 miliarde de euro, la Instrumentul European pentru Pace (FEP), fond utilizat pentru finanțarea livrărilor de arme către Ucraina și a misiunilor militare în străinătate, relatează Agerpres.

Ambasadorii celor 27 de state membre au ajuns la un acord la Bruxelles, a anunțat Suedia, care deține președinția rotativă a Consiliului UE. Înțelegerea va trebui să fie aprobată în mod oficial de miniștrii de externe în cadrul reuniunii lor din 25 iunie de la Luxemburg.

"Această decizie reafirmă angajamentul UE de a-și sprijini partenerii în domeniul securității și apărării", a subliniat președinția suedeză.

Suma inițială de 5,7 miliarde de euro alocată pentru șapte ani acestui fond creat de statele membre în afara bugetului european a fost epuizată într-un an de conflictul din Ucraina. Statele membre au folosit banii pentru a finanța armele și munițiile preluate din arsenalele lor și trimise Kievului.

Mecanismul este alimentat de contribuții din partea statelor membre, iar 66 % din finanțarea sa este asigurată de Germania, Franța, Italia și Spania.

Este necesară unanimitatea pentru a aproba utilizarea fondurilor Instrumentului European pentru Pace pentru a le rambursa statelor membre 40% din valoarea armamentului livrat Ucrainei și pentru a instrui personalul militar ucrainean.

Noua alocare de 3,5 miliarde de euro nu va fi utilizată exclusiv pentru înarmarea Ucrainei. O parte din fonduri vor fi utilizate pentru alte misiuni militare și civile ale UE în străinătate, în special în Balcanii de Vest și în regiunea Sahel.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:46 %
Vint:3,6 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
12
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău