Țările NATO nu oferă suficiente muniții pentru Ucraina, avertizează Jens Stoltenberg

  • 14 Martie 16:51
Țările NATO nu oferă suficiente muniții pentru Ucraina, avertizează Jens Stoltenberg

Țările membre ale NATO nu furnizează "suficiente muniții" pentru Ucraina, iar acest lucru are "consecințe în fiecare zi pe câmpul de luptă", a avertizat joi secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

"Ucrainenii nu duc lipsă de curaj, ei duc lipsă de muniții", a subliniat el într-o conferință de presă la Bruxelles, citat de Agerpres.

După puțin peste doi ani ani de război, armata ucraineană duce lipsă de efective și cere muniții și sisteme de apărare antiaeriană pentru a putea să țină piept armatei ruse aflate în ofensivă.

"Aliații membri ai NATO nu furnizează suficiente muniții Ucrainei, iar acest lucru are consecințe pe câmpul de luptă în fiecare zi", a insistat Stoltenberg.

"Este o provocare enormă și una din cauzele care explică de ce rușii au reușit să obțină unele progrese pe câmpul de luptă", a adăugat el.

"SUA, Canada și Europa trebuie să facă mai mult și avem nevoie de angajamente pe termen lung", a afirmat Jens Stoltenberg, care nu încetează să-i îndemne pe Aliați să depună mai multe eforturi pentru Ucraina.

Problema constă nu în lipsa de capacități ale industriei de apărare, ci este o chestiune de "voință politică" necesară pentru " a lua decizii și a da prioritate sprijinului nostru pentru Ucraina", a apreciat secretarul general al NATO.

Temerile privind o înfrângere a Ucrainei în fața Rusiei, din cauza lipsei de armament suficient, s-au amplificat în ultimele săptămâni, după mai multe progrese făcute de forțele ruse pe câmpul de luptă.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski ceruse la sfârșitul lunii februarie aliaților occidentali să livreze "la timp" ajutor militar țării sale.

Un ajutor american care se ridică la peste 60 miliarde de euro este în continuare blocat în Congres din cauza reticențelor aleșilor republicani care îl susțin pe fostul președinte Donald Trump.

Casa Albă a anunțat marți un ajutor de 300 miliarde de dolari (274 milioane de euro) pentru Ucraina, cuprinzând în special rachete antiaeriene, muniții și obuze de artilerie.

La rândul lor, statele membre ale Uniunii Europene au ajuns miercuri la un acord pentru a adăuga cinci miliarde de euro la un fond de ajutor militar pentru Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău