Țările baltice, România și Polonia: UE trebuie să facă mai mult pentru a combate reinterpretarea istorică

  • 25 Iulie 2022 18:51
Țările baltice, România și Polonia: UE trebuie să facă mai mult pentru a combate reinterpretarea istorică

Țările baltice - Estonia, Letonia și Lituania, împreună cu România și Polonia, au cerut UE să facă mai mult pentru a combate reinterpretările rusești și distorsiunile istoriei, relatează Agerpres.

Într-o scrisoare comună publicată vineri, cele cinci țări est-europene au cerut, de asemenea, instituțiilor UE să își asume un rol de leadership în păstrarea memoriei istorice și prevenirea manipulării
faptelor.

"Rusia nu a condamnat niciodată crimele sovieticilor și conducerea sa actuală tolerează în mod deschis și chiar sprijină cu entuziasm moștenirea sovietică", se arată în scrisoare.

"Este necesar să se consolideze eforturile la nivelul UE pentru a combate încercările Rusiei de a rescrie istoria și de a folosi interpretările regimurilor totalitare în contextul războiului împotriva Ucrainei, folosind instrumente legale, politice și de sensibilizare", subliniază documentul citat.

Spre deosebire de atrocitățile naziștilor, memoria și cunoașterea crimelor sovietice încă nu și-au găsit locul în conștiința europenilor.

"Fără o evaluare precisă, onestă și cuprinzătoare a trecutului, nu vom putea preveni efectiv viitoare crime pe continentul nostru sau să le investigăm pe cele actuale din Ucraina", se arată în scrisoarea semnată cei cinci lideri europeni.

Rusia a lansat un război împotriva Ucrainei în urmă cu aproape cinci luni, folosind ca pretext între altele pretinsa "denazificări" a țării vecine. Moscova susține în mod constant că conducerea ucraineană este dominată de naziști.

Estonia, Letonia și Lituania au fost ocupate alternativ de Uniunea Sovietică și Germania în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. După încheierea războiului, cele trei state baltice au rămas în mod involuntar parte a Uniunii Sovietice până în 1991.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău