Tarifele plafon aprobate de ANRE la energia electrică obținută din surse regenerabile

  • 29 Februarie 2020 20:26
Tarifele plafon aprobate de ANRE la energia electrică obținută din surse regenerabile

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat, vineri, tarifele fixe și prețurile plafon la energia electrică produsă din surse regenerabile de energie de către producătorii care vor obține statutul de producător eligibil în anul 2020.

Potriit INFOTAG, calculele au fost efectuate conform prevederilor Metodologiei de determinare a tarifelor fixe și a prețurilor la energia electrică produsă de producătorii eligibili din surse regenerabile de energie.

Respectiv, Consiliul de Administrație al ANRE a aprobat următoarele valori ale prețurilor și tarifelor fixe la energia electrică produse din resurse regenerabile:

- instalațiile fotovoltaice - 1.88 lei/kWh; - instalațiile eoliene - 1.55 lei/kWh; - instalațiile hidroelectrice - 0.97 lei/kWh; - instalațiile de cogenerare pe biogaz - 1.84 lei/kWh; - instalațiile de cogenerare pe biomasă solidă - 1.96 lei/kWh.

În acest context, Agenția încurajează agenții economici să investească în instalațiile de producere a energiei electrice din surse regenerabile.

Inițial, Moldova a planificat să producă către anul 2020 cel puțin 20% din energia consumată din surse regenerabile. Ulterior, acest indicator a fost redus la 17%. Deocamdată, capacitățile de generare a energiei electrice în Moldova permit producerea a circa un sfert din energia electrică consumată. Este vorba de CET-1 și CET-2 din Chișinău, care au fost reorganizate în 2015 în "Termoelectrica", și CET Bălți. Restul energiei Moldova importă din Transnistria și Ucraina.



Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău