Tărăgănarea implementării prevederilor Acordului de Asociere nu joacă în favoarea actualei guvernări

  • 11 Octombrie 2016 22:17
Tărăgănarea implementării prevederilor Acordului de Asociere nu joacă în favoarea actualei guvernări

Republica Moldova a avansat ușor pe calea reformelor, cel puțin declarativ, dar rămâne restanțieră în mai multe domenii, inclusiv reformarea justiției, a sectorului financiar bancar și combaterea corupției.

Sunt concluziile participanților la Forumul anual de dezbateri privind integrarea europeană a Republicii Moldova, care se desfășoară marți, 11 octombrie, la Chișinău. Aceștia au sugerat actualei clase politice de la guvernare avansarea pe cale implementării prevederilor incluse în Acordul de Asociere, pentru a beneficia și în continuare de suportul Uniunii Europene.

Implementarea deplină a prevederilor incluse în Acordul de Asociere, combaterea corupției și reformarea justiției sunt premise obligatorii pentru un progres real și o avansare pe calea integrării europene. Este părerea Șefului Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Pirkka Tapiola, care a menționat că succesul Republicii Moldova este interesul fundamental al UE și că acele condiționalități ale Bruxelles-ului nu sunt pentru a împiedica dezvoltarea țării ci de a o sprijini. Iar pentru a putea beneficia de acest sprijin Republica Moldova mai are multe de făcut.

„Anul 2015 a fost unul dificil pentru Republica Moldova care a avut cinci-șase prim-miniștri, ceea ce nu denotă stabilitate. S-a reușit totuși a merge în direcția cea bună în ce privește realizarea Acordului de asociere. Guvernul și Parlamentul au inițiat o serie de măsuri importante. Acum e timpul ca de la cantitate să se treacă la calitate. Sectorul bancar, cadrul macro-financiar trebuie să funcționeze așa încât să nu apară probleme pe viitor. Fără supremația legii și modernizarea sectorului justiției nu vor putea veni noi investiții și suport din partea UE”, a declarat Pirkka Tapiola.

Președintele Parlamentului, Adrian Candu, a asigurat oficialii europeni că majoritatea parlamentară este determinată să implementeze reformele prevăzute în Acordul de Asociere cu UE și se va axa cu precădere pe reforma justiției, a procuraturii și recuperarea activelor fraudate din sistemul bancar.

„Cu regret, ultima perioadă, inclusiv perioada de când a intrat în vigoare Acordul de Asociere și Liber schimb cu Uniunea Europeană este asociată cu tulburările și din punct de vedere politic, și economic, care au existat în Republica Moldova și încă mai persistă. Totuși, s-a reușit o mobilizare masivă a tuturor instituțiilor, fapt care a imprimat un caracter mai dinamic al acțiunilor pentru implementarea Acordului de Asociere”, a constatat Adrian Candu.

Analistul Institutului Uniunii Europene pentru Studii de Securitate de la Paris, Nicu Popescu, a sugerat autorităților de la Chișinău să treacă ”de la vorbe la fapte”. În opinia acestuia, mimarea reformelor sau ”nesinceritatea guvernanților” ar putea juca festa actualei clase politice, la fel cum s-a întâmplat în unele țări mult mai dezvoltate ca Republica Moldova.

„În ultimii ani Biblia noastră a fost ”integrarea europeană”, dar între timp zeci de miliarde de dolari ”murdari” au fost spălați prin sistemul bancar moldovenesc, BEM-ul s-a dus la stânga, Aeroportul – la dreapta, un alt miliard de dolari – în Caraibe. Și asta din cauza că Biblia (Integrarea Europeană) nu este documentul de bază al tuturor persoanelor, în special cu funcții de răspundere, din acest stat. În condițiile în care vrem ca integrarea europeană să fie un succes, trebuie ca 50% din efort să fie concentrat pe implementarea prevederilor Acordului de Asociere, iar alte 50% pe limitarea marjei de manevră a celor ce sunt ”ateiste”, în sensul respectiv al cuvântului. De aceea pentru următorii 10 ani principala problemă și provocare va fi implementarea prevederilor Acordului de Asociere, care începe cu lupta împotriva corupției. Orice tărăgănare calitativă nu joacă în favoarea actualei guvernări”, a declarat Nicu Popescu.

Forumul anual de dezbateri privind integrarea europeană a Republicii Moldova a fost organizat de Fundația ”Friedrich Ebert Stiftung”, Asociația pentru Politică Externă, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
-3,76
Cer acoperit de nori
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Wed
1
Thu
5
Fri
6
Sat
5
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău