Țara în care au fost uciși cei mai mulți jurnaliști în 2018

  • 31 Decembrie 2018 16:47
Țara în care au fost uciși cei mai mulți jurnaliști în 2018

Numărul jurnaliștilor și al angajaților din mass-media uciși în timpul exercitării profesiei a crescut în acest an la 94, a declarat luni Federația Internațională a Jurnaliștilor (FIJ), informează dpa, potrivit Agerpres.

Cifra reprezintă o creștere în comparație cu cele 82 de cazuri de jurnaliști uciși în 2017.

Printre cei uciși sunt incluși 84 de jurnaliști, cameramani și tehnicieni, precum și zece membri ai personalului media, dintre care conducători auto și ofițeri de protecție. Ei au fost fie asasinați, luați ca țintă în mod deliberat, fie au murit în atentate cu bombă sau în incidente implicând schimburi de focuri.

Șase dintre victime au fost femei și s-au mai înregistrat și trei decese clasificate drept accidente de muncă.

Cel mai periculos loc pentru jurnaliști a fost Afganistanul, unde 16 angajați ai mass-media și-au pierdut viața. În Mexic, unde crima organizată vizează adesea jurnaliști, 11 angajați din media au fost uciși.

Nouă jurnaliști au fost uciși în Yemen, opt în Siria, șapte în India, șase în Somalia, cinci în Pakistan și cinci în Statele Unite.

Lista "prezintă o situație a crizei de siguranță în domeniul jurnalismului, evidențiată de asasinarea cu sânge rece a ziaristului de la Washington Post și cetățean saudit Jamal Khashoggi", a declarat FIJ într-un comunicat.

Khashoggi a fost ucis în consulatul saudit din Istanbul la 2 octombrie. Trupul său nu a fost găsit.

Președintele FIJ, Philippe Leruth, a cerut statelor membre ale Națiunilor Unite să adopte o convenție privind securitatea și protecția jurnaliștilor pe care a prezentat-o misiunilor ONU de la New York în octombrie.

"Această convenție, susținută de profesie în ansamblu, este răspunsul concret la crimele comise împotriva jurnaliștilor în totală impunitate", a declarat el. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău