Taiwanul a interceptat 30 de avioane ale Chinei. Este cea mai mare incursiune aeriană în zona sa de apărare, din ianuarie

  • 31 Mai 2022 09:58
Taiwanul a interceptat 30 de avioane ale Chinei. Este cea mai mare incursiune aeriană în zona sa de apărare, din ianuarie

Taiwanul a interceptat 30 de avioane ale Chinei, care au intrat în zona sa de apărare aeriană, fiind cea mai mare incursiune de acest fel din 23 ianuarie. Atunci, China a trimis 39 de avioane în preajma insulei pe care o revendică drept teritoriu propriu. Autoritățile de la Taipei consideră aceste activități militare drept un război în zona gri, care are scopul de a epuiza forțele taiwaneze și de a le testa reacția, transmite DIGI24.ro.

Potrivit sursei citate, Ministerul apărării taiwanez a anunțat luni seară decolarea propriilor avioane și desfășurarea sistemelor de rachete de apărare aeriană pentru a monitoriza activitatea Chinei.

Beijingul a început în ultimii ani campanii de incursiune în zona de apărare a Taiwanului pentru a-și arăta nemulțumirea și a menține presiunea asupra aviației îmbătrânite a Taipeiului.

Insula trăiește sub amenințarea constantă a unei invazii a Chinei. Beijingul consideră acest teritoriu al său și a promis că îl va recupera cu forța dacă va fi necesar.
Statele Unite au acuzat Beijingul săptămâna trecută de escaladarea tensiunilor asupra Taiwanului, secretarul de stat american Antony Blinken menționând în mod explicit incursiunile aeriene, ca exemplu, a spus el, al unei "retorici și activități tot mai provocatoare".

Cu câteva zile mai înainte, președintele american Joe Biden a asigurat că Washingtonul este pregătit să apere militar Taiwanul în cazul unui atac al Chinei. Dar Casa Albă a insistat mai târziu că politica sa de "ambiguitate strategică" cu privire la posibilitatea sau nu a unei intervenții nu s-a schimbat.

Zona de identificare a apărării aeriene a Taiwanului este mult mai mare decât spațiul său aerian și se intersectează în anumite puncte cu zona de identificare a apărării aeriene a Chinei și chiar cu teritoriul său.

Anul trecut, Taiwanul a înregistrat un record de 969 de incursiuni aeriene militare chineze, potrivit bazei de date AFP, mai mult decât dublu față de 380 de incursiuni în 2020.

Numai în ziua de 4 octombrie 2021, 56 de aeronave au intrat în Adiz a Taiwanului și 196 pentru întreaga lună octombrie, care începe cu sărbătoarea națională a Chinei.

Taiwanul a raportat 465 de incursiuni de la începutul anului, o creștere de aproape 50% față de aceeași perioadă a anului trecut.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău