FOTO | Tăierea ilegală a fâșiilor forestiere și traficul de masă lemnoasă reprezintă o problemă persistentă în R. Moldova

  • 06 Martie 2023 11:33
FOTO | Tăierea ilegală a fâșiilor forestiere și traficul de masă lemnoasă reprezintă o problemă persistentă în R. Moldova

Tăierea ilegală a fâșiilor forestiere și traficul de masă lemnoasă reprezintă o problemă persistentă în Rep. Moldova. Colaborarea constantă cu organizațiile de mediu și o comunicarea cu alte autorități adiacente ar fi o soluție pentru combaterea acestui fenomen al corupției, au declarat experți forestieri din Rep. Moldova în cadrul unui unui schimb de experiență cu specialiști de la Serviciul Forestier din Statele Unite ale Americii, scrie Radio Chișinău.

Pădurarii nu au nici un drept de sancționare a tăierilor ilicite, deoarece nu au statut de agent constatator, iar până la venirea altor autorități competente, prejudiciul poate fi mult mai mare, a declarat specialistul din cadrul Agenției Moldsilva, Alexandru Tabacaru:

„Moldsilva nu are statut de agent constatator . Când se identifică suprafețe de tăieri ilicite, inspectorii fac apel la Inspectoratul de Mediu, la inspectorii de poliție, dar nu poate să ia măsuri individual. Ceea ce îngreunează activitatea agenției. Și puțini înțeleg acest fapt. O altă problemă ar fi lipsa personalului calificat și dotat cu echipamente necesare, o singură persoană trebuie să inspecteze zilnic de la 100 la 700 de ha, iar salarizarea acestuia nu este motivantă”, spune Alexandru Tabacaru.

Tăierea ilegală a fâșiilor forestiere, figurează în primele trei infracțiuni comise după un clasament făcut de INTERPOL, a declarat agentul special din cadrul Serviciului Forestier USDA, Phil Huff. Potrivit acestuia,  colaborarea serviciului public cu ONG-urile de mediu, precum și informarea mass media despre infracțiunile de mediu, au contribuit foarte mult la coeziunea societății, la finanțarea investigațiilor și trasabilitatea lemnului traficat, a declarat agentul special din cadrul Serviciului Forestier USDA, Phil Huff:

„În SUA ne confruntăm cu furtul de lemn de mare valoare, care este utilizat pentru a confecționa instrumente muzicale sau mobilă. În experiența mea, am investigat un caz de furt de lemn de mare valoare, care implica o rețea de traficanți, de la distribuitor la producători de obiecte din masă lemnoasă. Ancheta a durat aproape trei ani, dar grație implicării societății civilie, a laboratoarelor de expertiză și a suspecților care ne-au ajutat să identificăm lemnul, am reușit să identificăm infractorii. Una din metodele pe care o avem pentru a facilita identificarea acelor copaci protejați, folosim o vopsea specială, care are un element secret în compoziția chimică. Fapt ce ne ajută la expertiza de laborator să atestăm, ca probă, că acel copac a fost tăiat în zona protejată”, a declarat agentul special din cadrul Serviciului Forestier USDA, Phil Huff.

În Rep. Moldova, metodele de prevenție a tăierilor  ilegale  a fâșiilor forestiere constau în comunicarea cu localnicii și cu cei care ar putea comite asemenea acțiuni  ilicite, a spus inginerul silvic din cadrul Rezervației „Plaiul Fagului”, Anton Gălușcă:

„Întotdeauna noi trebuie să avem o relație armonioasă cu agenții și cu populația. Dacă silvicultorii sunt stăpâni cu adevărat și au toate pârghiile ca să își facă meseria, el știe ce și cum să asigure populația. Dacă vin valuri din stânga în dreapta, se taie cum vrea. Tot depinde de factorul uman”, spune Anton Gălușcă.

Un ofițer forestier din SUA asigură supravegherea zilnică a 400 mii de ha. Acesta cooperează cu poliția locală, societatea civilă și cu populația care locuiește în apropierea zonelor forestiere. Riscul corupției este diminuat când mai mulți actori sunt implicați, a spus ofițerul forestier, USDA, Lauren Ransom: „Bugetul fondului forestier este completat printr-un program național, sau donațiile organizațiilor de mediu. Nu se acceptă donațiiprivate. Avem în dotare diferite echipamente care ne permite să ne mobilizăm. Numărul ofițerului forestier figurează printre apelurile de urgență pe care populația le utilizează să reclame o infracțiune. Fără o cooperare cu societate e greu de estimat crima. În USA se fură lemn de valoare mai mult, nu pentru consum propriu. Există sub forma unui permis, și acesta diferă de fiecare departament în parte, dacă cineva dorește să achiziționeze lemn de foc, obține un permis și merge personal și îl ia. Sunt rute stabilite de circulație pentru agenți care comercializează masa lemnoasă, iar dacă se abat de la regulă, aceștia suntîn atenția poliției. Este o colaborare continuă cu autoritățile”.

Doar în 2022 au fost atestate 6,2% de tăieri ilicite din suprafața împădurită, cauzând un prejudiciu de circa 2 milioane de lei. Amenzile pentru astfel de infracțiuni sunt prea mici ca să descurajeze infractorii, a subliniat Alexandru Tabacaru.

În prezent, tăierea ilicită a copacilor se pedepsește cu o amendă de la 2500 până la 5000 de lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:5,66 m/s
Mon
6
Tue
6
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Arhivă Radio Chișinău