Tabăra internațională de pictură de la Parcova, la cea de-a 15-a ediție

  • 28 August 2017 07:53
0%
00:00:00
00:00:00

Ani la rând, localitatea Parcova din municipiul Edineț, se transformă, în luna august, într-un atelier de pictură. Artiști plastici din mai multe țări se adună aici la o tabără internațională de pictură, ajunsă la cea de-a 15-a ediție. În acest an, 16 pictori, în mare parte din Republica Moldova și România au susținut prelegeri, au participat la workshop-uri organizate în cadrul taberei și au pregătit expoziția colectivă de bilanț. 

Șevaletele, acuarelele, pensule – toate și-au găsit locul într-o casă mare din satul Parcova, municipiul Edineț, unde mai mulți artiști plastici s-au întâlnit și în acest an pentru a-și împărtăși experiențele. Ei au avut posibilitatea să vadă locurile pitorești din regiune, iar oamenii din localitate i-au inspirat să creeze: unii au ales să aștearnă pe pânză peisaje, iar alții chipurile țăranilor.

Pictorul Gavril Mocenco de la București susține că în Basarabia se simte ca acasă. El a fost interesat de psihologia basarabeană și a mers mai întâi să-i cunoască pe oamenii din Parcova.  Gavril Mocenco a realizat portretul unui localnic. 

„Prima impresia e că un om foarte bun, primitor, o figură foarte expresivă, l-am întrebat dacă îl pot picta, dânsul mi-a spus că da. Un pictor niciodată nu se mulțumește la prima vedere, la prima ebauche, depinde de lucrare, cum o concepi: o lucrare poate să iasă spontană: din prima mână, iar celelalte mai elaborate.  Cunoști oamenii, cunoști cum lucrează, am întâlnit aici doi basarabeni, care au altă structură, se deosebesc. Noi învățăm de la ei, ei învață de la noi, un schimb de experiență este un lucru foarte bun”, a spus Gavril Mocenco. 

Lucian Tudorache, artist plastic din Piatra Neamț, cu 25 de simpozioane în România și în afara hotarelor ei, a pregătit două pânze pentru tabăra de pictură.

„Am pornit două lucrări: „Arca lui Noe” și „Adam și Eva”. Sunt câteva elemente pe care urmează să le adaug, pentru că am încercat să fac o documentare locală, să văd dacă pot să fac trimiterea mai exact în spațiul ăsta. E un concept general cu o interpretare a formelor și suprafețelor”, a declarat Lucian Tudorache. 

Lucian Tudorache mărturisește că este pentru întâia oară în Republica Moldova, iar locurile de aici îi amintesc de copilărie. 

Parcă îmi amintesc de copilărie. Am înțeles că o parte dintre tineri sunt plecați la muncă în străinătate, e o perioadă dificilă.

Pentru pictorul Ion Sfeclă din Republica Moldova, participarea la tabăra de pictură din Parcova a devenit o tradiție.

„Aici am găsit locuri de pictură foarte bune. Îmi amintesc că într-o ediție, eram cazați într-o casă cu două etaje și am urcat acolo, de sus se vedea bine biserica. Era monumentală și am făcut un peisaj de sus. Desigur, că noi artiștii suntem cei care alegem, noi nu copiem, noi căutăm să găsim chip de peisaj”, a spus Ion Sfeclă. 

Fondatorul taberei, Ion Bâlba, spune că-și dorește să facă la Parcova un muzeu, în care să fie expuse picturile care au prins viață de-a lungul timpului în tabăra de aici. 

„După 15 ani cât am tot bătut clopotele că vrem să facem ceva, vrem să inaugurăm un muzeu aici, vrem să avem o sală de expoziții.  Anul precedent, anul acesta și anul viitor, tabară de pictură are tematica dedicată unirii, de aceea este important să fie pictorii din Basarabia și România. Suntem bucuroși că facem unirea prin cultură”, a declarat Ion Bâlba. 

De-a lungul timpului, grație taberei de creație, patrimoniul cultural a fost îmbogățit cu peste 200 lucrări semnate de artiști consacrați proveniți din țări precum România, Republica Moldova,Rusia, Polonia, Belarus, Olanda, Franța, Ucraina. 

Cea de-a XV-a ediție a taberei de pictură „Parcova” a fost organizată, în perioada 17-26 august, cu sprijinul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău