Sute de oficiali ai secțiilor de vot refuză să participe la referendumul pentru extinderea puterii lui Putin, invocând coronavirusul

  • 11 Iunie 2020 19:48
Sute de oficiali ai secțiilor de vot refuză să participe la referendumul pentru extinderea puterii lui Putin, invocând coronavirusul

Sute de oficiali din secții de vot din Rusia invocă riscul răspândirii coronavirusului și refuză să participe la organizarea referendumului național asupra reformelor care i-ar putea permite președintelui Vladimir Putin să rămână la putere până în 2036, relatează Reuters, citată de Agerpres si digi24.

La referendumul de la 1 iulie, rușii vor vota pentru aprobarea sau respingerea reformelor constituționale, care includ și o schimbare ce i-ar permite lui Putin să rămână la putere încă două mandate de șase ani, dacă va fi reales, în loc să renunțe la putere în 2024, așa cum este prevăzut acum.

Însă circa 350 de oficiali electorali din țară spun că participarea la scrutin este prea periculoasă într-o perioadă când autoritățile încă raportează mii de noi infecții în fiecare zi, în ciuda unei scăderi a numărului de cazuri în capitala Moscova.

Oficialii au inițiat o petiție în încercarea de a-i încuraja pe colegii lor să se alăture boicotului.

"Votul de la 1 iulie reprezintă un pericol pentru viețile și sănătatea noastre și pentru viețile și sănătatea alegătorilor", a precizat grupul într-un comunicat.

"Pur și simplu nu înțelegem de ce este nevoie de astfel de sacrificii și de riscuri, de ce este nevoie să organizăm un astfel de vot acum și cu orice preț. Nu suntem oameni de sacrificiu", au adăugat ei.

Boicotul nu pare să perturbe grav referendumul

Deocamdată, boicotul nu pare să perturbe grav referendumul, care este administrat de cel puțin un milion de astfel de oficiali. Dar amplifică o plângere făcută de criticii lui Putin că votul a fost programat prea repede, din punct de vedere al sănătății și siguranței, în scopuri politice.

"Nu este clar care e urgența" acestui vot, a spus un membru al comisiei electorale locale din Moscova, Serghei Romanciuc. "De ce nu putem aștepta până în septembrie sau chiar până anul viitor?", a adăugat el.

Kremlinul a negat că este vorba de calcule politice și a spus că vor fi luate toate precauțiile de siguranță necesare.

Criticii spun că Putin se grăbește să profite de valul de sentimente patriotice generate deseori de parada militară anuală din Piața Roșie, care va avea loc la 24 iunie în acest an, precum și de vremea de vară și de relaxarea restricțiilor privind izolarea.

Este de așteptat să nu fie permis niciun eveniment al opoziției înainte de vot, criticii spunând că interdicțiile legate de coronavirus asupra evenimentelor publice sunt un mijloc ușor prin care Kremlinul poate evita protestele.

Votul este organizat timp de șapte zile pentru a reduce riscurile la adresa sănătății, votul electronic este permis în două regiuni, inclusiv în Moscova, care are 7,3 milioane de votanți, iar secțiile de vot pot fi și în exterior.

sursa: digi24

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău