Sute de lucrători sanitari din Indonezia au contractat COVID-19 deși au fost vaccinați cu Sinovac

  • 17 Iunie 2021 14:47
Sute de lucrători sanitari din Indonezia au contractat COVID-19 deși au fost vaccinați cu Sinovac

Peste 350 de medici și lucrători sanitari din Indonezia au contractat COVID-19 deși au fost vaccinați cu Sinovac, iar zeci dintre aceștia au fost spitalizați, au spus oficialii, în contextul unor temeri crescute referitoare la eficacitatea unora dintre vaccinuri împotriva variantelor mai virulente de coronavirus, informează Reuters.

Cei mai mulți au fost asimptomatici și au stat în izolare la domiciliu, a spus Badai Ismoyo, directorul departamentului sanitar din districtul Kudus, provincia Central Java, dar mulți au ajuns la spital cu febră mare și niveluri în scădere ale saturației de oxigen.

Kudus se confruntă cu un focar epidemic declanșat, se pare, de varianta Delta, mai transmisibilă, care a dus ca rata ocupării paturilor din spitalele din district să depășească 90%.

Desemnați grup prioritar, lucrătorii sanitari din Indonezia s-au numărat printre primele persoane imunizate odată cu demararea campaniei de vaccinare în ianuarie.

Aproape toți au primit vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de compania biofarmaceutică chineză Sinovac, potrivit Asociației Medicale din Indonezia (IDI).


Deși numărul de lucrători sanitari indonezieni care au decedat din cauza COVID-19 a scăzut semnificativ - de la 158 de decese în ianuarie, la 13 în luna mai, potrivit grupului de inițiativă statistică LaporCOVID-19 -, experți în sănătate publică spun că spitalizările din Java reprezintă o cauză de îngrijorare.

''Datele arată că aceștia au varianta Delta (în Kudus) așa că nu este de mirare că rata de infectare este mai ridicată decât înainte întrucât știm că majoritatea lucrătorilor sanitari din Indonezia au fost vaccinați cu Sinovac și nu știm încă exact cât de eficient este în condiții reale împotriva variantei Delta'', a spus Dicky Budiman, epidemiolog din cadrul Universității Griffith din Australia.

Reprezentanții Sinovac și ai Ministerului Sănătății din Indonezia nu au fost disponibili imediat pentru a comenta pe tema eficacității vaccinului CoronaVac, produs de Sinovac, împotriva variantelor mai noi.

Confruntându-se cu unul dintre cele mai grave focare din Asia, cu peste 1,9 milioane de cazuri și 53.000 de decese, medicii și asistentele medicale din Indonezia au plătit un tribut greu, cu 946 de decese înregistrate în rândul acestora.

Mulți dintre aceștia se confruntă în prezent cu epuizarea provocată de pandemie și au o atitudine mai delăsătoare în ceea ce privește protocoalele sanitare după ce s-au vaccinat, a spus Lenny Ekawati, din partea LaporCOVID-19.

''Fenomenul acesta se întâmplă destul de des zilele acestea, nu doar în interiorul comunității, dar și în rândul lucrătorilor sanitari'', a spus ea. ''Cred că dacă s-au vaccinat, acum sunt în siguranță''.

Dar odată cu depistarea în Indonezia, țară aflată pe locul al patrulea în lume ca număr de locuitori, a mai multor cazuri de infectare cu varianta extrem de transmisibilă Delta, datele încep să spună o poveste diferită.

Pe teritoriul Indoneziei, cel puțin cinci medici și o asistentă medicală au decedat din cauza COVID-19 după ce au fost vaccinați, potrivit grupului de inițiativă statistică, deși unul dintre aceștia a primit doar prima doză.

În Kudus, un medic a decedat, potrivit IDI, deși se bănuiește că ar fi avut o comorbiditate.

În capitala Indoneziei, Jakarta, medicul radiolog Prijo Sidipratomo a declarat pentru Reuters că știe cel puțin șase medici care au fost spitalizați din cauza COVID-19 în ultima lună deși au fost vaccinați, unul dintre aceștia aflându-se în prezent la terapie intensivă.

''Este alarmant pentru noi întrucât nu ne putem baza doar pe vaccinare'', a spus el, sfătuind oamenii să respecte cu strictețe protocoalele sanitare.

La câteva săptămâni după sărbătoarea musulmană Eid Al-Fitr, Indonezia s-a confruntat cu o creștere a numărului de cazuri, rata de pozitivare depășind miercuri 23%, iar cazurile zilnice ajungând la aproape 10.000, cel mai ridicat bilanț de la sfârșitul lui februarie.

În cel mai recent raport asupra pandemiei, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a solicitat Indoneziei să implementeze un lockdown mai strict odată cu creșterea transmisibilității din cauza variantelor îngrijorătoare și acțiuni urgente în problema ''creșterii drastice a ratelor de ocupare a paturilor''.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-6,76
Câțiva nori
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Tue
-2
Wed
-1
Thu
-1
Fri
-2
Sat
-2
Arhivă Radio Chișinău