Sute de copii ucraineni își continuă studiile în școlile și grădinițele din Republica Moldova. Directoarea LT „I.S. Neciui-Levițchi”: Se integrează foarte bine și nu se simte diferența

  • 24 Februarie 12:19
Sute de copii ucraineni își continuă studiile în școlile și grădinițele din Republica Moldova. Directoarea LT „I.S. Neciui-Levițchi”: Se integrează foarte bine și nu se simte diferența

În urma invaziei nejustificate a Rusiei împotriva Ucrainei, sute de copii ucraineni au găsit adăpost și oportunitatea de a continua educația în școlile și grădinițele din Rep. Moldova. Iar una dintre instituțiile gazdă este Liceul Teoretic „I.S. Neciui-Levițchi” din Chișinău, unde de la începutul anului curent învățau peste 60 de elevi veniți din Ucraina, fiind una dintre școlile care au integrat cei mai mulți elevi refugiați - un anunț în acest sens a fost făcut de Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, transmite Radio Chișinău.

Directoarea Liceului Teoretic „I.S. Neciui-Levițchi”, Olesea Cucu afirmă că copiii ucraineni sunt integrați în toate activitățile liceului și nu se simte diferența:

„În Liceul „I.S. Neciui-Levițchi” avem 63 de copii refugiați din Ucraina, începând cu clasa a I-a și până în clasa a XII-a. La început, au primit ajutor de la colegii de clasă, adică s-au sensibilizat copiii noștri și le-au adus rechizite școlare și unele lucruri și îmbrăcăminte. Încercăm să-i integrăm pe copii în toate activitățile liceului. Se integrează foarte bine și nu se simte diferența”, spune Olesea Cucu, potrivit Ministerului Educației.

Sute de copii ucraineni își continuă studiile în școlile și grădinițele din Republica Moldova. Directoarea LT „I.S. Neciui-Levițchi”: Se integrează foarte bine și nu se simte diferențaTotodată, Ministerul Educației și Cercetării a publicat și declarațiile copiilor ucraineni din Liceul „I.S. Neciui-Levițchi”, care declară că „profesorii și administrația liceului fac tot ce e necesar, pentru ca elevii să se poată adapta cât mai repede la limbă, tradiții și cultură”: „Am aici mulți profesori, colegi, și-i iubesc pe toți. Fiecare dintre ei este foarte bun. Și prietenii sunt foarte buni”, spune Nicoli Demian, elevă în clasa a II-a.

„Profesorii și administrația liceului fac tot ce e necesar, pentru ca noi, elevii noi veniți, să ne putem adapta cât mai repede la limbă, tradiții, cultură și, în general, să ne adaptăm într-o țară nouă. Timpul petrecut în clasă, împreună cu colegii mei, îmi creează impresia că toată viața am trăit anume în acest oraș și am învățat timp de nouă ani anume în acest liceu”, mărturisește Andrei Makhtan, elev în clasa a IX-a.

Sute de copii ucraineni își continuă studiile în școlile și grădinițele din Republica Moldova. Directoarea LT „I.S. Neciui-Levițchi”: Se integrează foarte bine și nu se simte diferențaÎn anul de studii 2023-2024, până la data de 23 februarie anul curent, în învățământul general din Moldova au fost școlarizați 1.710 copii în clasele I-XII (în cadrul a 230 de instituții), iar 1.154 de copii - în instituțiile de educație timpurie (în cadrul a 210 de instituții).

Pentru a asigura accesul la studii a copiilor de vârstă școlară, care au decis să studieze individual prin intermediul lecțiilor online organizate de instituțiile de învățământ din Ucraina, cu suportul UNICEF și a partenerilor de dezvoltare, în cadrul instituțiilor au fost create 69 de spații dotate cu TIC și acces la Internet de viteză înaltă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Thu
7
Fri
8
Sat
8
Sun
9
Mon
8
Arhivă Radio Chișinău