Susținătorii primarului ales vor protesta astăzi față de decizia de invalidare a alegerilor din Chișinău

  • 24 Iunie 2018 10:10
Susținătorii primarului ales vor protesta astăzi față de decizia de invalidare a alegerilor din Chișinău

O nouă manifestație de protest va avea loc, astăzi, la Chișinău, față de decizia judecătorilor, de invalidare a alegerilor pentru funcția de primar al Capitalei Republicii Moldova, câștigate de unul dintre liderii opoziției, Andrei Năstase.

Poliția a anunțat ieri că a inișiat o penală în baza suspiciunilor legate de pregătire a unor acțiuni violente la aceast protest.

Protestul va începe la ora 14.00 în fața Primăriei municipiului Chișinău, unde au mai avut loc câteva manifestații zilele trecute. Manifestația este organizată de mai multe formațiuni politice de opoziție, în frunte cu Partidul Acțiune și Solidaritate al Maiei Sandu și Platforma Demnitate și Adevăr, condusă de Andrei Năstase.

Opoziția consideră că deciziile de invalidare a alegerilor a fost luată sub presiunea guvernării, care însă a negat că ar avea vreo implicare. Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii, Uniunea Europeană, dar și un șir de misiuni diplomatice acreditate la Chișinău au transmis mesaje în care își exprimă îngrijorarea față de evoluțiile legate de validarea alegerilor.

Poliția a anunțat că a chemat la audieri mai multe persoane care ar fi instigat la violențe pe rețele de socializare.

Pe de altă parte, Andrei Năstase a difuzat o adresare către mass-media națională și internațională să monitorizeze acțiunea de mâine. El nu exclude provocări, făcând referire la experiențe de la proteste similare organizate în ultimii ani.

Judecătoria Chișinău și Curtea de Apel au invalidat alegerile motivând că Andrei Năstase, dar și contracandidatul său din turul doi, socialistul Ion Ceban ar fi făcut apeluri de mobilizare la vot în ziua alegerilor, pe rețele de socializare. Justiția a calificat aceste apeluri drept agitație electorală. Andrei Năstase a atacat hotărârile la ultima instanță - Curtea Supremă de Justiție, care se va pronunța mâine pe marginea dosarului, într-o ședință închisă, fără participarea părților.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău