Curtea de Apel a decis: Alegerile din Chișinău nu sunt valide

  • 21 Iunie 2018 19:37
Curtea de Apel a decis: Alegerile din Chișinău nu sunt valide

Curtea de Apel Chișinău a menținut joi, 21 iunie, hotărârea de marți a unei instanțe inferioare prin care a invalidat alegerile pentru funcția de primar al municipiului Chișinău, la care învingător ieșise unul din liderii opoziției pro-europene, Andrei Năstase. Decizia poate fi atacată. Invalidarea alegerilor a provocat proteste la Chișinău, dar și reacții critice din partea Bruxellesului și Washingtonului acuzând o evoluție îngrijorătoare în Republica Moldova.

Curtea de Apel Chișinău a menținut joi, 21 iunie,hotărârea de marți a unei instanțe inferioare prin care a invalidat alegerile pentru funcția de primar al municipiului Chișinău, la care învingător ieșise unul din liderii opoziției pro-europene, Andrei Năstase. Decizia poate fi atacată, ceea ce Andrei Năstase a anunțat că va face. De asemenea, el a chemat oamenii la proteste, care au început de ieri la  Chișinău. Invalidarea alegerilor a provocat și reacții critice din partea Bruxellesului și Washingtonului acuzând o evoluție îngrijorătoare în Republica Moldova.

Curtea de Apel Chișinău a respins, după o ședință de câteva ore, recursul depus de Andrei Năstase, dar și de contracandidatul său din turul doi, socialistul Ion Ceban. Prima instanță nu a confirmat legalitatea alegerilor motivând că ambii candidați au chemat alegătorii la urne, în ziua alegerilor, prin intermediul rețelelor de socializare. Judecătoarea care a examinat dosarul a calificat acest comportament drept agitație electorală.

Pe de altă parte Andrei Năstase consideră decizia ca pe una ilegală și luată la comanda politică a guvernării. El a anunțat că va contesta hotărârea la Curtea Supremă de Justiție și a chemat la acțiuni masive de protest.

Deciziile instanțelor au provocat mai multe acțiuni de protest, ieri și astăzi, dar și reacții din partea Uniunii Europene și Ambasadei Statelor Unite ale Americi la Chișinău   care au cerut ca procedurile de recurs să aibă loc de o manieră transparentă. Opoziți de la Chișinău și mai mulți reprezentanți ai societății civile au acuzat guvernarea că ar sta în spatele deciziei judecătorești, întrucât Andrei Năstase este un critic vocal al acesteia. Pe de altă parte, premierul Pavel Filip a negat orice implicare a autorităților în luarea deciziei de către instanță.

Între timp, nu este clar ce se va întâmpla în continuare dacă justiția va menține hotărârile prin care au fost anulate ambele tururi de scrutin. Potrivit Codului electoral, în caz de anulare, în decurs de două săptămâni este organizată votarea repetată, cu excluderea candidatului sau candidaților care au încălcat legea.

Pe de altă parte, membrul Comisiei Electorale Centrale Iurie Ciocan face referire la un alt articol care prevede că nu sunt organizate alegeri dacă vacanța funcției intervine cu mai puțin de un an înainte de alegerile ordinare, care ar urma să se desfășoare în iunie 2019.

La Chișinău au fost organizate alegeri înainte de termen pentru funcția de primar, după ce fostul edil, Dorin Chirtoacă, a demisionat în luna februarie, fiind cercetat într-un dosar de corupție, pe care el îl consideră politic.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
7,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:57 %
Vint:3,09 m/s
Wed
5
Thu
4
Fri
5
Sat
8
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău