Supra-îndatorarea moldovenilor poate clătina sistemul financiar

  • 05 Septembrie 2019 18:01
Supra-îndatorarea moldovenilor poate clătina sistemul financiar

În Republica Moldova există riscul de supra-creditare a populației, mai ales în cazul așa-numitei multiple creditări. Persoanele fizice ar putea lua mai multe credite și astfel să se pomenească în imposibilitatea de a le rambursa. Opinia a fost exprimată de jurnalistul Vlad Bercu în cadrul emisiunii „15 minute de realism economic”, transmite IPN.

„De exemplu, în unele companii dobânda este de 2 la sută pe zi sau 760 la sută pe an, în cazul neplății dobânda e dublă. Și asta se întâmplă în cazul unor credite mici. Atunci când omul vine să ia un credit de 5-10 mii de lei nu se uită atent ce scrie în contract și ulterior se trezește cu lucruri neplăcute și uneori insuportabile”, constată jurnalistul.

Numărul beneficiarilor de credite nebancare a ajuns la aproape 465 de mii de persoane, iar valoarea medie a unui împrumut a constituit peste 18 mii lei. 83 la sută din împrumuturi sunt acordate persoanelor fizice. 44,8 la sută sunt destinate consumului și acest indicator este în creștere.

Potrivit jurnalistului, Comisia Națională a Pieței Financiare a elaborat și a inițiat procedura de promovare a proiectului Legii de modificare a unor acte legislative, scopul de bază al căruia constă în minimizarea riscurilor de supra-îndatorare a consumatorilor-persoane fizice și protejarea beneficiarilor de produse de creditare nebancară.

Proiectul, propus spre dezbatere de CNPF, prevede ca organizațiile de creditare nebancară să aibă dreptul să folosească în activitatea lor doar resursele financiare proprii sau împrumutate de la investitori calificați, instituționalizați, atât din țară, cât și din străinătate. Se interzice acceptarea de resurse de la persoanele fizice. Acesta mai prevede ca organizațiile de creditare nebancară sunt obligate să raporteze la birourile istoriilor de credit, înainte de a oferi creditele, în special unei persoane fizice. De asemenea, se propune ca pentru împrumuturile care se acordă pe un termen de până la doi ani toate costurile suplimentare, care includ dobânda nominală, comisioanele etc., nu pot depăși suma inițială care a fost luată de beneficiar.

Vlad Bercu spune că o creștere puternică a creditelor de consum se înregistrează și în sectorul bancar, în primele șapte luni ale anului băncile au acordat credite de consum în sumă de circa 3,6 miliarde de lei, ceea ce reprezintă aproape 58 la sută din totalul creditelor contractate de persoanele fizice în această perioadă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău