Summitul UE-Ucraina, încheiat prin semnarea a trei acorduri de cooperare menite să consolideze asocierea politică și integrarea economică a partenerului estic în UE

  • 12 Octombrie 2021 14:58
Summitul UE-Ucraina, încheiat prin semnarea a trei acorduri de cooperare menite să consolideze asocierea politică și integrarea economică a partenerului estic în UE

Uniunea Europeană și Ucraina și-au reafirmat parteneriatul solid și angajamentul de a consolida asocierea politică și integrarea economică a Ucrainei în Uniunea Europeană, cu ocazia celui de-al 23-lea summit bilateral de la Kiev, care a avut loc marți, 12 octombrie, potrivit unui comunicat, citat de Caleaeuropeană.ro. Astfel, în marja reuniunii la nivel înalt, cele două părți au înregistrat progrese într-o serie de sectoare-cheie de cooperare, încheind trei noi acorduri importante.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Consiliului European, Charles Michel, și Înaltul Reprezentant/vicepreședinte al Comisiei Europene, Josep Borrell, au reprezentat Uniunea Europeană în cadrul reuniunii cu președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyy. Uniunea Europeană și Ucraina au convenit asupra unei declarații comune, demonstrând complexitatea agendei bilaterale, notează sursa citată.

„Uniunea Europeană acordă cea mai mare importanță relațiilor sale cu Ucraina. Împreună am construit un parteneriat special, bazat pe solidaritate și prietenie reciprocă. Împărtășim angajamentul de a consolida asocierea politică și integrarea economică a Ucrainei cu Uniunea Europeană și s-au înregistrat progrese în multe domenii. Vom continua să lucrăm împreună la oportunitățile neexploatate pe care le oferă Acordul de Asociere UE-Ucraina. Acest lucru, alături de unitatea continuă în ceea ce privește sancțiunile, demonstrează angajamentul UE față de Ucraina – un angajament care rămâne de neclintit”, a declarat președinta Ursula von der Leyen.

„UE este cel mai puternic și mai de încredere partener strategic al Ucrainei. În cadrul reuniunii la nivel înalt de astăzi, am reconfirmat, de asemenea, sprijinul politic continuu al UE pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, precum și politica de nerecunoaștere a anexării ilegale a Crimeei. UE va continua să sprijine cu fermitate punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk”, a adăugat Înaltul Reprezentant/vicepreședintele Josep Borrell.

În marja reuniunii la nivel înalt, Uniunea Europeană și Ucraina au înregistrat progrese într-o serie de sectoare-cheie de cooperare, încheind trei noi acorduri importante.

Semnarea unui acord de referință în domeniul aviației

Uniunea Europeană și Ucraina au semnat un acord cuprinzător privind transportul aerian, deschizând calea către un “spațiu aerian comun” între UE și Ucraina, bazat pe standarde comune ridicate în domenii importante precum siguranța aviației, securitatea și gestionarea traficului aerian. Acordul va favoriza accesul pe piață și va oferi noi oportunități pentru consumatorii și companiile aeriene de ambele părți.

Ucraina este o piață de aviație din ce în ce mai importantă pentru UE, întrucât în 2019 a fost a 13-a piață extracomunitară ca mărime, cu 9,8 milioane de pasageri. Transportul aerian de pasageri, precum și cel de mărfuri între Ucraina și UE, a înregistrat o creștere constantă în ultimii ani. Această tendință a fost întreruptă doar în timpul crizei COVID.

Deși acordul trebuie încă să fie ratificat de ambele părți înainte de a intra în vigoare în mod oficial, acesta va începe să se aplice de la semnarea sa de astăzi.

Asocierea Ucrainei la Orizont Europa

Summitul a oferit, de asemenea, ocazia de a finaliza asocierea Ucrainei la Orizont Europa, programul UE de cercetare și inovare pentru perioada 2021-2027, precum și la programul de cercetare și formare al Euratom pentru perioada 2021-2025.

Cercetătorii și inovatorii ucraineni pot participa acum la aceste două programe, cu un buget de 95,5 miliarde EUR și, respectiv, 1,38 miliarde EUR, în aceleași condiții ca și entitățile din statele membre ale UE.

Această cooperare în domeniul științei, al cercetării și al inovării consolidează și mai mult alianța dintre UE și Ucraina în vederea realizării priorităților comune, cum ar fi dubla tranziție ecologică și digitală.

Asocierea Ucrainei la Europa Creativă

În timpul summitului, a fost finalizată și asocierea Ucrainei la Europa Creativă, programul UE de sprijinire a sectoarelor culturale și creative pentru perioada 2021-2027.

Noul program Europa Creativă continuă să sprijine și să promoveze patrimoniul cultural, creativitatea, internaționalizarea, profesionalizarea, inovarea și competitivitatea sectoarelor culturale și creative.

Organizațiile culturale și creative ucrainene pot participa acum la programul emblematic al Europei, în valoare de 2,44 miliarde de euro, în aceleași condiții ca și entitățile din statele membre ale UE.

Amintim că Uniunea Europeană și Ucraina au lansat în iulie parteneriatul strategic privind materiile prime, având drept scop realizarea unei integrări mai strânse a lanțurilor valorile ale materiilor prime și ale bateriilor.

Memorandumul de Înțelegere, care stă la baza acestui parteneriat, a fost semnat în numele UE de vicepreședintele Comisiei Europene pentru relații interinstituționale, Maros Sefcovic, și de prim-ministrul Ucrainei, Denys Shmyhal.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
2,74
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:1,54 m/s
Tue
0
Wed
1
Thu
4
Fri
4
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău