Summit-ul NATO de la Vilnius a fost un succes și pentru Republica Moldova, opinii

  • 13 Iulie 2023 08:09
Summit-ul NATO de la Vilnius a fost un succes și pentru Republica Moldova, opinii

Prezența șefului diplomației de la Chișinău, Nicu Popescu, la summit-ul NATO de la Vilnius reprezintă un semnal clar de susținere a Republicii Moldova în contextul crizei de securitate din regiune. Opinia aparține expertei Platformei pentru Inițiative de Securitate și Apărare, Elena Murzac. De asemenea, expertul Victor Juc califică summit-ul de la Vilnius drept un succes pentru Ucraina, care deși nu a obținut un plan calendaristic de aderare la NATO, se bucură de tot sprijinul militar și economic al Alianței, scrie IPN.

În declarația comună semnată de aliații blocului Nord-Atlantic se menționează că NATO cere Rusiei să-și retragă trupele staționate ilegal în regiunea transnistreană. De asemenea, alianța și-a reiterat sprijinul pentru integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova, în cadrul granițelor recunoscute la nivel internațional.

„S-a cerut retragerea trupelor staționate ilegal, s-a constatat necesitatea întăririi rezilienței și independenței Republicii Moldova, s-a cerut susținerea cursului european și continuarea reformelor. Asta arată că NATO transcende de aspectele militare și este și o alianță politică. De asemenea, s-a menționat garantarea susținerii neutralității constituționale a Republicii Moldova. Oricâte sperietori ar exista, NATO respectă faptul că suntem un stat neutru și nu-și permite să neglijeze acest principiu”, a spus expertul WatchDog, Andrei Curărău, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Aflată la Vilnius, experta Platformei pentru Inițiative de Securitate și Apărare, Elena Murzac, a declarat că prezența ministrului moldovean de externe la summit-ul NATO denotă clar că blocul Nord-Atlantic susține parcursul european al Republicii Moldova și consolidarea securității țării.

„Secretarul general NATO a declarat că summit-ul este un succes, întrucât există acceptul Turciei ca să fie 32 de state membre. În premieră, avem un ministru de externe care a reprezentat țara noastră la summit-ul NATO. Este un semnal puternic pentru țara noastră de dezvoltare a acestui parteneriat al Republicii Moldova cu NATO. Această dezvoltare a parteneriatului are loc pentru că suntem într-o zonă complicată, într-un mediu de securitate ostil în care agresiunea Rusiei este evidentă”, a spus Elena Murzac.

Deși nu a fost anunțat un termen clar de aderare a Ucrainei la NATO, Kievul a obținut beneficii considerabile în urma summit-ului de la Vilnius, spune expertul Victor Juc. Într-o declarație comună, țările NATO au promis sprijin pentru Ucraina „atât timp cât va fi nevoie”.

„Ucraina a primit de la acest summit tot ce a dorit. A vorbi despre perspectiva de aderare că este un este un lucru, dar a fixa un plan calendaristic este altceva. Asta vine în contradicție cu practicile precedente ale NATO. Totuși, Ucraina de jure nu este stat membru, dar de facto este la fel ca o țară aliată. Ucraina a primit asigurări că în continuare i se va livra foarte mult armament. Ucraina va primi și mai multă asistență militară, în condițiile în care mai multe țări declară pe filieră bilaterală că vor acorda tancuri, muniții și chiar avioane”, a spus directorul Institutului pentru Cercetări Juridice, Politice și Sociologice al USM, Victor Juc.

Aflat la Vilnius, ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a declarat că „Republica Moldova este interesată ca Ucraina să fie cât mai profund integrată în structurile europene și euroatlantice, pentru că astfel va fi asigurată și securitatea Republicii Moldova”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
-5,76
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău