Summitul NATO de la Bruxelles, marcat de tensiuni între SUA și țările UE

  • 12 Iulie 2018 14:37
Summitul NATO de la Bruxelles, marcat de tensiuni între SUA și țările UE

La summitul NATO s-au înregistrat noi tensiuni între Statele Unite și aliații europeni ai acestora.

Surse din cadrul discuțiilor cu ușile închise afirmă că președintele american, Donald Trump, a cerut din nou, imperativ, ca statele membre să își respecte angajamentele asumate și să contribuie cu 2% din PIB pentru apărare.

Printre țările vizate de atacul lui Donald Trump se numără Germania și Spania, iar surse ale agenției de presă DPA au transmis că președintele american ar fi amenințat cu retragerea Statelor Unite din NATO în cazul în care aliații nu își majorează cheltuielile. Informația a fost dezmințită, pentru Reuters, de doi oficiali din cadrul NATO. Runda de discuții dintre aliați - neprogramată anterior - a cauzat anularea întâlnirilor bilaterale ale lui Donald Trump, inclusiv cea cu președintele Klaus Iohannis. Reuniunea de urgență a avut loc după ce reprezentanții Georgiei și Ucrainei au părăsit o întâlnire specială cu liderii NATO. Principalul subiect al acelei reuniuni - cerută și de România - a fost securitatea în zona Mării Negre. 

Liderii NATO și reprezentanții la nivel înalt ai Georgiei și Ucrainei s-au întâlnit pentru prima dată în acest format, pentru a discuta despre evoluțiile de securitate din regiunea Mării Negre. A fost o discuție aplicată pe acest subiect dar și un prilej de reafirmare a sprijinului NATO, pentru cei doi parteneri ai alianței. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg spunea că Georgia a făcut progrese pe calea reformelor, fiind unul dintre cei mai importanți parteneri operaționali ai alianței, care susține pe deplin aspirațiile euroatlantice ale Georgiei. În ceea ce privește Ucraina, mesajul transmis la Bruxelles de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a fost acela că obiectivul pe termen lung al acestei țări este de a se alătura alianței, dar trebuie continuate reformele în privința apărării și cooperării operative. NATO reafirmă susținerea pentru integritatea și suveranitatea teritorială a Ucrainei și condamnă ferm anexarea ilegală de către Rusia a Crimeii. Alianța consideră că acordurile de la Minsk rămân calea către pace, iar toate părțile trebuie să își respecte angajamentele și Rusia trebuie să își retragă trupele și spijinul pentru militanții din Ucraina. 

Menționăm că țările membre ale NATO reunite pentru summitul de la Bruxelles au solicitat miercuri retragerea forțelor militare pe care Rusia le-a staționat ilegal pe teritoriile Republicii Moldova, Georgiei și Ucrainei, într-o precizare inclusă în premieră în declarația finală a unui summit NATO. CITIȚI ȘI: Declarația NATO privind retragerea trupelor ruse din R.Moldova.

Sursa: RRA

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău