Summitul dictatorilor care îngrijorează Occidentul. Putin a ajuns în Coreea de Nord și s-a întâlnit cu Kim Jong-Un

  • 19 Iunie 09:51
Summitul dictatorilor care îngrijorează Occidentul. Putin a ajuns în Coreea de Nord și s-a întâlnit cu Kim Jong-Un

Președintele rus Vladimir Putin a ajuns miercuri seara în Coreea de Nord, pentru o vizită în cadrul căreia ar putea fi semnat un acord de parteneriat strategic între Moscova și Phenian, o alianță pe care Occidentul o vede ca pe o amenințare.

Vladimir Putin a aterizat în Phenian, capitala Coreei de Nord”, a anunțat președinția rusă într-un mesaj pe Telegram.

Vizita oficială anterioară a președintelui Vladimir Putin în Coreea de Nord a avut loc în 2000, scrie Digi24.

Consilierul diplomatic al președintele Putin, Yuri Ușakov, a declarat presei ruse că în cursul acestei vizite vor fi semnate „documente importante, foarte semnificative”, referindu-se la „posibila încheiere a unui acord de parteneriat strategic cuprinzător”.

Șeful statului rus a fost întâmpinat de bannere uriașe care îi urau „un călduros bun venit” și îi înfățișau chipul zâmbitor, atârnate de stâlpii de iluminat din Phenian, alături de drapeluri rusești, conform imaginilor difuzate de presa de stat rusă.

Moscova și Phenianul sunt aliați de la sfârșitul războiului coreean (1950-1953), dar s-au apropiat după invadarea Ucrainei de către Rusia în 2022.

Putin a salutat marți „sprijinul ferm” oferit de Coreea de Nord operațiunii militare ruse din Ucraina, cu puțin timp înainte de sosirea sa, miercuri, la Phenian.

Rusia a sprijinit Coreea de Nord și poporul său eroic în lupta sa de a-și apăra dreptul de a alege calea independenței, a originalității și a dezvoltării prin ei înșiși în confruntarea cu inamicul viclean, periculos și agresiv (...) și îi sprijinim neclintit în viitor”, a scris Putin într-un articol publicat de cotidianul oficial nord-coreean Rodong Sinmun și de agenția KCNA. El a mai spus că Phenianul „sprijină ferm” ofensiva militară a Rusiei în Ucraina și i-a mulțumit pentru aceasta.

Americanii și europenii sunt îngrijorați de luni de zile de apropierea accelerată dintre Moscova și Phenian și acuză Coreea de Nord că livrează Rusiei muniție pentru războiul acesteia împotriva Ucrainei în schimbul furnizării de asistență tehnologică, diplomatică și alimentară.

Această vizită „arată cât de dependenți sunt acum președintele Putin și Moscova de țările autoritare din întreaga lume. Cei mai apropiați prieteni și cei mai mari susținători ai efortului de război al Rusiei - un război de agresiune - sunt Coreea de Nord, Iran și China”, a comentat luni, la Washington, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a subliniat că Rusia, membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, „încalcă sancțiunile” impuse Coreei de Nord.

Citiți și: Putin promite acorduri comerciale și de securitate cu Coreea de Nord, incontrolabile de Occident: „Vom construi o arhitectură de securitate egală și indivizibilă în Eurasia”

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
32,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:2,06 m/s
Fri
24
Sat
24
Sun
26
Mon
27
Tue
28
Arhivă Radio Chișinău