Summitul de la Bruxelles | Niciun acord pentru Brexit. Ce opțiuni de deblocare a situației există

  • 18 Octombrie 2018 09:05
Summitul de la Bruxelles | Niciun acord pentru Brexit. Ce opțiuni de deblocare a situației există

Niciun acord pentru Brexit - acesta este rezultatul Summit-ului șefilor de stat și de guvern din Uniunea Europeană, de azi-noapte, de la Bruxelles.

Britanicii nu au venit cu noi propuneri, iar europenii - care au avertizat, în nenumărate rânduri, că ieșirea Marii Britanii din Uniune fără un acord ar aduce probleme enorme Londrei - vorbesc acum de "calm și răbdare".

Una dintre opțiunile pentru deblocarea situației ar putea fi prelungirea cu un an, până la sfârșitul lui 2021, a perioadei de tranziție, înainte de ieșirea definitivă a Regatului Unit din Uniune.

Premierul britanic Theresa May a vorbit doar 15 minute în fața liderilor europeni, fără a veni cu propuneri noi în privința Brexit, potrivit unor oficiali europeni, citați de Reuters.

Aceeași sursă spune că premierul britanic nu s-a pronunțat în privința unei posibile extinderi a perioadei de tranziție a procesului de retragere.

Premierul britanic Theresa May declara înaintea întâlnirii de aseară cu liderii europeni că cele două echipe au lucrat intens pentru a ajunge la o înțelegere în privința acordului și a viitoarei relații dintre UE și Marea Britanie.

Theresa May spune „Am rezolvat multe dintre problemele din acordul de retragere. Rămâne încă în discuție problema graniței dintre Irlanda și irlanda de Nord, dar lucrăm intens. Cred că putem ajunge la un acord, după cum am mai spus, acesta este nu doar în interesul Marii Britanii și al UE”.

Negociatorul șef  al UE pentru Brexit, Michel Barnier, spunea că mai este nevoie de timp pentru a ajunge la un acord benefic ambelor părți și a făcut apel la răbdare în privința negocierilor.

Sursa: RRA

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău