Sume astronomice de bani, spălate pentru Kremlin de cea mai mare bancă din Danemarca
-
07 Iulie 2018 10:26
Cea mai mare bancă din Danemarca – Danske Bank – a spălat șapte miliarde de euro proveniți din Rusia în cadrul unui dosar scandalos, care a implicat inclusiv uciderea lui Serghei Magnițki (Magnitsky).
Autoritățile financiare daneze se află într-o dilemă, deoarece au fost primele care au batut alarma încă în urmă cu cinci ani, dar nu au făcut nimic în problema banilor murdari din Rusia, scrie EUObserver, citat de Pagina de Rusia.
Dezvăluirile s-au datorat documentelor Danske Bank, care au nimerit în mâinile jurnalistilor publicației Berlingske.
După cum a reiesit din aceste documente, banca a spălat de două ori mai multi bani murdari decât s-a raportat în 2017. În total, banca a efectuat 43.112 de tranzacții dubioase legate de companii rusești false, înregistrate în zone offshore din Caraibe.
Banii au fost retrași din Rusia prin sucursala estoniană a Danske Bank în perioada 2007-2015. Majoritatea banilor au fost cheltuiți în cele din urmă pe bunuri imobiliare de lux, mașini și diamante.
Toate companiile implicate, Diamonds Forever International, Castlefront și Megacom Transitt, au legatura cu frauda din Rusia pentru care, printre altele, a fost ucis avocatul Serghei Magnițki. În episodul dezvăluit de avocat, oficiali ruși, șefi de securitate și capi ai mafiei au furat 200 de milioane de euro din sistemul fiscal rusesc în 2007. Dar, Magnițki, avocat al fondului britanic Hermitage Capital, a denunțat crima, pentru care a fost închis și bătut până la moarte în arestul politiei din Moscova.
„Am găsit 20 de conturi la Danske Bank care au legătură cu transferul de fonduri în valoare de 200 de milioane de euro, pe care Magnițki le-a descoperite și pentru care a fost ucis“, – a declarat publicației Bill Browder, fostului angajator al avocatului rus.
În urma publicării de catre Berlingske a documentelor privind implicarea Danske Bank în spalarile de bani, acținile bancii au scăzut cu 3%, deoarece exista riscul ca banca sa fie amendata. Totodata, este posibil ca si directorul executiv al băncii, Thomas Borgen, sa-și piarda locul de muncă sau chiar sa fie acuzat oficial, având în vedere natura încălcărilor.
„Acest lucru este foarte grav. Este inacceptabil ca o cantitate atât de mare de bani să fie spălată și păstrată încă în conturile Danske Bank. Acest lucru afectează sentimentul dreptății”, a declarat Rasmus Jarlov, ministrul afacerilor din Danemarca.