Suedia contribuie cu 9,63 milioane de dolari la Fondul de reducere a vulnerabilității energetice din Moldova

  • 11 Decembrie 2023 17:36
Suedia contribuie cu 9,63 milioane de dolari la Fondul de reducere a vulnerabilității energetice din Moldova

Suedia contribuie cu 9,63 milioane de dolari la Fondul de reducere a vulnerabilității Energetice din Moldova, printr-un acord semnat cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Fondurile vor permite Guvernului Moldovei să acopere compensațiile direct în factură în perioada de iarnă 2023-2024 pentru gospodăriile vulnerabile din punct de vedere energetic.

„În mai puțin de un an, Moldova și-a remodelat politica energetică și și-a încheiat dependența de gazul rusesc. Acest lucru este remarcabil. Suedia este un partener de încredere pentru Moldova pe drumul său către integrarea în UE. Sunt mândră că Suedia pentru al doilea an consecutiv sprijină gospodăriile vulnerabile din Republica Moldova, contribuind prin intermediul PNUD cu un grant nerambursabil la Fondul de reducere a vulnerabilității energetice din Moldova”, a declarat Katarina Fried, Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova.

„În acest an 91% din gospodăriile care vor primi compensații în factură, vor achita tarife similare cu cele de anul trecut. Acest lucru nu ar fi fost posibil fără suportul partenerilor noștri de dezvoltare, care ne ajută să înfruntăm provocările cu demnitate. Vreau să mulțumesc Guvernului Suediei pentru generoasa susținere financiară din acest an și să menționez și aportul semnificativ din sezonul rece precedent. Sper, în continuare, la o colaborare fructuoasă cu prietenii noștri suedezi, care ne susțin pe diverse dimensiuni sociale și contribuie la bunăstarea cetățenilor noștri", afirmă Alexei Buzu, Ministrul Muncii și Protecției Sociale.

În sezonul rece 2022-2023, cca. 895.000 de gospodării au beneficiat de compensarea facturilor. Conform unui studiu PNUD de evaluare a impactului, compensațiile au redus nivelul sărăciei energetice cu 43% și au avut cel mai mare impact asupra celor mai vulnerabile familii; 83% din costurile pentru facturile la gaze naturale au fost compensate.

Până la sfârșitul lunii noiembrie 2023, peste 740.000 de gospodării au solicitat compensații pentru sezonul de încălzire 2023-2024 în Sistemul informațional „Vulnerabilitatea energetică”.

„Suntem recunoscători pentru parteneriatul solid și contribuția semnificativă a Suediei la Fondul de reducere a vulnerabilității energetice din Moldova. Această finanțare, oferită deja pentru al doilea sezon rece, vine în sprijinul familiilor care sunt cele mai afectate de sărăcia energetică”, a spus Daniela Gasparikova, Reprezentanta rezidentă PNUD în Republica Moldova.

Și în sezonul rece 2022-2023 PNUD a facilitat contribuții la Fondul de reducere a vulnerabilității energetice: 10 milioane de dolari de la Suedia și de 6,67 milioane de dolari de la Elveția.

Recent, Italia a semnat un acord cu PNUD, care include o contribuție de 5 milioane de euro pentru compensații pentru sezonul actual de încălzire.

Fondul de reducere a vulnerabilității energetice a fost creat în 2022 de Guvernul Republicii Moldova, cu sprijinul Uniunii Europene, Guvernului Slovaciei și PNUD.

De atunci, PNUD și Uniunea Europeană sprijină dezvoltarea și modernizarea sistemului informațional, instruirea asistenților sociali și bibliotecarilor care au rolul de registratori, crearea și funcționarea centrului de suport, precum și campania de informare dedicată Fondului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:1,03 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
13
Arhivă Radio Chișinău