Suedia a preluat de la Cehia, președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene

  • 05 Ianuarie 2023 16:52
Suedia a preluat de la Cehia, președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene

Suedia a preluat de la 1 ianuarie, de la Cehia, președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene (UE), pentru o perioadă de șase luni. Potrivit unui comunicat emis de Consiliul UE, președinția suedeză va duce mai departe activitatea Consiliului pe baza a patru priorități: securitate competitivitate, tranziția verde și tranziția ecologică, valorile democratice și statul de drept, se arată în comunicatul consilului UE.

Președinția suedeză va acorda prioritate continuării sprijinului economic și militar pentru Ucraina, precum și sprijinului pentru calea Ucrainei către UE. Aceasta va acorda atenție competitivității europene, reducerii riscurilor de volatilitate a prețurilor la energie și reformei pieței energiei, tranziției verzi și respectării statului de drept:

„Unitatea și disponibilitatea noastră de a acționa rămân esențiale pentru securitatea, reziliența și prosperitatea UE. Suedia preia președinția într-un moment în care Uniunea Europeană se confruntă cu provocări fără precedent. O Europă mai ecologică, mai sigură și mai liberă reprezintă fundamentele priorităților noastre”, a spus prim-ministrul Suediei, Ulf Kristersson, în prezentarea priorităților politice ale președinției suedeze.

Președinția Consiliului se asigură prin rotație la fiecare șase luni între statele membre ale UE. În cursul acestei perioade de șase luni, președinția conduce reuniunile la toate nivelurile în Consiliu, contribuind la asigurarea continuității lucrărilor UE în cadrul Consiliului.

Suedia a deținut președinția rotativă a Consiliului UE și anterior, în 2001 și 2009.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,03 m/s
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Wed
19
Arhivă Radio Chișinău