Subvenții de la stat pentru companiile care angajează persoane aflate aproape de vârsta de pensionare

  • 21 Iunie 2022 14:11
Subvenții de la stat pentru companiile care angajează persoane aflate aproape de vârsta de pensionare

La concedierea salariaților care în termen egal sau mai mic de cinci ani vor dobândi statutul de pensionar pentru limită de vârstă în conformitate cu legislația în vigoare, angajatorul ar putea fi obligat să solicite în prealabil opinia consultativă a organului sindical din unitate, sau după caz, a reprezentaților salariaților din cadrul unității prin notificarea organului respectiv. O inițiativă legislativă în acest sens a fost înregistrată recent în Parlament.

Documentul mai prevede că în caz de reducere a numărului sau a statelor de personal, de dreptul preferențial de a fi lăsați la lucru ar putea beneficia salariații cu o calificare și  productivitate a muncii mai înaltă precum și salariații, care în termen egal sau mai mic de cinci ani vor dobândi statutul de pensionar pentru limită de vârstă în conformitate cu legislația în vigoare, informează Bizlaw.md.

Totodată, deputații propun ca angajatorii care încheie contracte de muncă pe o perioadă nedeterminată cu șomeri care în termen egal sau mai mic de cinci ani vor dobândi statutul de pensionar pentru limită de vârstă, direcționați de către subdiviziunea teritorială, ar putea primi subvenții lunare în sumă egală cu 30% din salariul mediu lunar pe economie pentru anul precedent. Subvenția va fi acordată cu scopul compensării parțiale a salariului șomerului angajat pentru un termen de 12 luni, pentru fiecare șomer angajat.

Deputații spun că extinderea termenului de subvenționare va încuraja angajarea pentru o durată nedeterminată a persoanelor care într-o perioadă scurtă vor dobândi dreptul la pensie pentru limită de vârstă. Potrivit datelor publicate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, din numărul total de persoane înregistrate în căutarea unui loc de muncă, 22,9% constituie persoanele cu vârsta de 55-63 de ani. Totodată, în primele patru luni ale anului au fost înregistrați 9.803 șomeri noi, printre care 1.916 persoane au vârsta cuprinsă între 55-63 ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău