Subvenții de la bugetul de stat pentru partidele politice

  • 23 Decembrie 2015 19:17
Subvenții de la bugetul de stat pentru partidele politice

Partidele politice vor putea primi subvenții de la bugetul de stat de la 1 ianuarie 2016, potrivit Regulamentului privind finanțarea activității partidelor politice, adoptat miercuri, 23 decembrie, de Comisia Electorală Centrală.

Regulamentul a fost adoptat în conformitate cu legea ce vizează finanțarea activității partidelor politice, votată de Parlament în primăvara acestui an.

Totodată, partidele vor avea la dispoziție 2 ani, până la 1 ianuarie 2018, pentru a se racorda la noile norme, ce prevăd între altele și raportarea cotizațiilor provenite de la cel puțin jumătate dintre membrii declarați ai formațiunilor politice.

Potrivit Regulamentului adoptat de CEC, subvențiile pentru partide urmează să le fie transferate lunar formațiunilor care au participat fie la alegerile locale, fie la cele parlamentare, în funcție de numărul de voturi acumulate. Pentru aceasta, urmează să fie alocați bani într-un volum total de 0,02 la sută de la bugetul de stat. Totodată, partidele vor fi obligate să colecteze cotizații și să le raporteze la Comisia Electorală Centrală, însă această prevedere va intra în vigoare peste 2 ani, a declarat președintele CEC, Iurie Ciocan.

„S-a stabilit clar obligativitatea partidelor de a colecta cotizații de membru, de a raporta cotizațiile de membru ale cel puțin  jumătate din numărul de membri declarați și această normă va fi pusă în aplicare începând cu 1 ianuarie 2018”, a declarat Iurie Ciocan.

Reglementarea cotizațiilor din partea membrilor de partid este un element importat al noii legislații cu privire la finanțarea partidelor politice care urmează să dovedească astfel sursele de venit pe care le au, a remarcat expertul Asociației ”Promo-LEX”, Pavel Postică.

„Odată ce pretinzi să primești bani de la stat, trebuie să ai o anumită ordine, o anumită claritate. Și dacă declari public sus și tare că ai 10 mii de membri sau 50 de mii de membri, trebuie să fii capabil să acumulezi cotizațiile. Principala sursă de finanțare a partidelor politice trebuie să fie cotizațiile”, a declarat Pavel Postică.

Partidele politice vor mai trebui să prezinte la CEC rapoarte financiare semestriale și anuale și nu doar în perioada campaniilor electorale, ca până în prezent. Partidele beneficiare de subvenții de la bugetul de stat vor prezenta rapoarte și la Curtea de Conturi.

Totodată, legea nouă mai prevede că donațiile din partea persoanelor fizice nu pot depăși 200 de salarii medii pe economie, iar din partea persoanelor juridice – 400. Comisia Electorală Centrală va verifica sursa de proveniență a banilor, în cazul donațiilor ce depășesc suma de 75 de mii de lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
2,18
Cer fragmentat
Umiditate:90 %
Vint:8,23 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău