SUA vor consolidarea cooperării militare cu statele aliate din Asia

  • 14 Martie 2021 13:25
SUA vor consolidarea cooperării militare cu statele aliate din Asia

Șeful Pentagonului, Lloyd Austin, a declarat sâmbătă că se deplasează în Asia pentru a discuta cu aliații SUA despre modalitățile de consolidare a cooperării militare în regiune pentru a crea o "descurajare credibilă" împotriva Chinei, informează AFP, potrivit defenseromania.ro.

Lloyd Austin a început acest turneu asiatic care va dura o săptămână în Hawaii, sediul comandamentului militar american pentru regiunea indo-pacifică (Indopacom). Următoarele opriri vor fi la Tokyo, Seul și New Delhi, scrie sursa citată. 
Acesta este primul turneu în străinătate al șefului Pentagonului după preluarea mandatului apărării pe 22 ianuarie.

"Este o chestiune de alianțe și parteneriate", a declarat Austin reporterilor care îl însoțesc în acest turneu.

"Este vorba, de asemenea, de consolidarea capacităților noastre" a adăugat el, atrăgând atenția asupra faptului că în timp ce SUA se concentrează asupra luptei antijihadiste din Orientul Mijlociu, China își modernizează armată într-un ritm susținut.

"Avantajul nostru competitiv s-a erodat", a remarcat șeful Pentagonului."Avem în continuare un avantaj, dar îl vom întări".

"Scopul nostru este să ne asigurăm că avem capacitățile, planurile și conceptele operaționale pentru a putea opune o descurajare credibilă Chinei sau oricui dorește să atace SUA", a adăugat el.

La Tokyo și Seul, secretarului apărării i se va alătura șeful diplomației americane Antony Blinken pentru discuții cu omologii japonezi și sud-coreeni.

"Ceea ce vreau să fac eu și secretarul de stat este să începem să întărim aceste alianțe", a mai declarat Lloyd Austin.

"Să-i ascultăm, să învățăm, să le înțelegem punctul de vedere (...) cu scopul de a coopera pentru a ne asigura că întărim stabilitatea regională".

Acest turneu în Asia urmează unui summit fără precedent al QUAD (SUA, Australia, India și Japonia), alianță informală născută în anii 2000 cu scopul de a contrabalansa creșterea influenței Chinei.

Totodată, acest turneu precede prima întâlnire, pe 18 martie, la Anchorage (Alaska), a secretarului de stat Antony Blinken și a lui Jake Sullivan, consilierul pentru probleme de securitate națională al președintelui Biden, cu înaltul oficial chinez Yang Jiechi și cu ministrul de externe Wang Yi. 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău