SUA și UE au condamnat planurile de organizare a unor alegeri în estul pro-rus al Ucrainei

  • 13 Septembrie 2018 10:15
SUA și UE au condamnat planurile de organizare a unor alegeri în estul pro-rus al Ucrainei

Statele Unite și Uniunea Europeană au condamnat miercuri planurile de organizare de alegeri în teritoriile din estul Ucrainei controlate de separatiștii pro-ruși, Donețk și Lugansk, considerând că în spatele lor se află de fapt inițiativa Moscovei, relatează AFP, citată de AGERPRES și MOLDPRES.

Cele două republici autoproclamate au prevăzut scrutine pentru 11 noiembrie, au relatat media ruse și ucrainene, în urma asasinării liderului separatist Aleksandr Zaharcenko în august.

"SUA condamnă anunțul privind planul de organizare de 'alegeri' în așa-numitele 'republici populare Donețk și Lugansk'", a precizat Departamentul de Stat american într-un comunicat.

"Dat fiind controlul persistent asupra acestor teritorii exercitat de Federația Rusă, un scrutin sincer este de neconceput. Folosind proceduri trucate, Rusia își demonstrează încă o dată disprețul față de normele internaționale și subminează eforturile pentru a obține pacea în estul Ucrainei", a adăugat el.

Diplomația europeană este pe aceeași linie. "Anunțul conform căruia vor avea loc presupuse 'alegeri' la 11 noiembrie 2018 în așa-numita 'Republică Populară Lugansk' și în așa-numita 'Republică Populară Donețk' contravine spiritului și literei acordurilor de la Minsk, care conțin dispoziții specifice legate de organizarea de alegeri locale în regiune", a precizat diplomația UE într-un comunicat.

"Este bine să se evite orice inițiativă care ar constitui un obstacol în avansul punerii în aplicare a acordurilor de la Minsk. Ne așteptăm în special ca Rusia să se folosească de toată influența sa în rândul separatiștilor în acest sens", a adăugat diplomația UE.

Aleksandr Zaharcenko a fost ucis într-un bombardament la Donețk, devenind cea mai cunoscută victimă din rândul părții pro-ruse în acest conflict care durează de patru ani.

Peste 10.000 de persoane au fost ucise de la începutul rebeliunii în această regiune în aprilie 2014.

Ucraina și aliații săi occidentali acuză Rusia că îi susține pe rebeli trimițând soldați și armament pe teritoriul ucrainean, lucru negat vehement de Moscova, în ciuda unor probe.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău