SUA investesc 152 de milioane de euro în modernizarea Bazei de la Câmpia Turzii. Este cea mai mare investiție militară americană în Europa în 2021

  • 18 Mai 2021 10:11
SUA investesc 152 de milioane de euro în modernizarea Bazei de la Câmpia Turzii. Este cea mai mare investiție militară americană în Europa în 2021

Statele Unite vor investi 152 de milioane de dolari în 15 lucrări de modernizare a infrastructurii bazei aeriene de la Câmpia Turzii din România, iar primele lucrări vor demara în perioada mai-august 2021, a informat duminică US Air Force într-un comunicat, citat de caleaeuropeana.ro.

Potrivit sursei citate, investiția de modernizare, asumată în bugetul Pentagonului pentru anul 2021, va presupune că noua pistă a bazei va permite aterizarea și decolarea avioanelor cargo de mare tonaj precum C-5 Galaxy sau C-17 Globemaster, operate de aviația americană.

Forțele aeriene ale SUA intenționează să cheltuiască astfel 130 de milioane de dolari în acest an pentru “optimizarea misiunilor” de la baza aeriană din România.

Această sumă se reflectă în bugetul Departamentului Apărării pentru anul în curs și reprezintă cea mai mare investiție militară americană în Europa pentru anul 2021.

De asemenea, Forțele Aeriene ale SUA au mai acordat contracte în valoare de 14,3 milioane de dolari pentru lucrări de modernizare a infrastructurii.

În ultimele luni a fost finalizată o investiție de 5,5 milioane de dolari care a cuprins un sistem de combustibil modernizat cu capacitate de stocare extinsă, iluminat îmbunătățit pentru aerodrom, sisteme electrice noi și un tampon îmbunătățit care îndeplinește cerințele NATO.

Alte noi proiecte de modernizare urmează a fi demarate la finalul lui 2021.

Proiectele includ, construirea unui nou depozit de muniții în valoare de 1,7 milioane de dolari, cu o capacitate crescută de depozitare, a unei clădiri administrative pentru comanda operațiunilor aeriene, investiție ce se ridică 2 milioane de dolari, dar și un nou spațiu de parcare a aeronavelor și un hangar care va costa 4,9 milioane de dolari.

“Aceste proiecte vor permite stabilirea unei prezențe de durată a Forțelor Aeriene în România. Câmpia Turzii este o locație strategică-cheie ce necesită infrastructură modernă, care să asigure o mai bună mobilitate a misiunile aeriene, să găzduiască diverse bunuri și facilități ale forțelor aeriene și de unde să se poată oferi un răspuns rapid la orice fel de amenințări de securitate din regiune”, se arată în comunicatul forțelor aeriene ale SUA.

Banii pentru investiții vor fi alocați prin intermediul Inițiativei de Descurajare Europeană (European Deterrence Initiative), un program lansat de administrația Obama în iunie 2014, ca răspuns la anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia.

Prezența militară americană la Câmpia Turzii întărește poziționarea SUA în România, fiind a treia bază din România în care forțele americane operează, după Baza Aeriană de la Mihail Kogălniceanu și dupa Baza de la Deveselu unde este găzduită facilitatea antirachetă a NATO.

Baza de la Câmpia Turzii a găzduit la începutul anului acestui an, dar și în ani anteriori, aparate MQ-9 Reaper, un tip de aeronavă fără pilot capabilă să efectueze misiuni de zbor comandate de la distanță sau autonome.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău