SUA împărtășesc guvernului de la Chișinău ceea ce știu despre tactica rusească a „destabilizării” (Revista Presei)

  • 15 Martie 2023 09:41
SUA împărtășesc guvernului de la Chișinău ceea ce știu despre tactica rusească a „destabilizării” (Revista Presei)

SUA împărtășesc guvernului moldovean ceea ce știu despre tactica rusească a „destabilizării”, titrează Europa Liberă, care scrie despre vizita la Chișinău a fostului ambasador Dereck Hogan, adjunctul principal al asistentului secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene și eurasiatice. Un înalt oficial american a declarat la București că Statele Unite vor continua să facă schimb de informații cu guvernul de la Chișinău și să-i ofere sprijin inclusiv financiar pentru a contracara o „tactică a destabilizării” pe care Rusia ar folosi-o în Republica Moldova. Dereck Hogan, adjunctul principal al asistentului secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene și eurasiatice, a vorbit la o întâlnire cu jurnaliștii la București, pe 14 martie, în urma unei reuniuni a Dialogului Strategic SUA-România și înainte de a merge la Chișinău pentru o reuniune a Dialogului Strategic SUA - R. Moldova, pe 15 martie. Fost ambasador american la Chișinău în perioada 2018 – 2021, Hogan a spus, răspunzând unei întrebări a serviciului românesc al Europei Libere, că Statele Unite „nu văd în acest moment vreo amenințare iminentă venind dinspre Transnistria” pentru Republica Moldova, dar că Rusia își va continua „eforturile destabilizatoare” la Chișinău.

La 10 martie, Statele Unite au spus că în spatele protestelor antiguvernamentale de la Chișinău organizate de Partidul Șor și aliații acestuia s-ar afla persoane cu legături cu serviciile de informații rusești, care ar intenționa să folosească protestele pentru o „insurecție fabricată” și instalarea unui nou guvern mai prietenos cu Moscova. Alt element al abordării Statelor Unite este să acorde sprijin „guvernului și poporului moldovean”.

Sprijinul include 320 de milioane de dolari oferite R. Moldova în 2022 pentru a o ajuta în plan economic, energetic, umanitar și în planul unei apropieri mai rapide de Uniunea Europeană. Alte 300 de milioane de dolari ca ajutoare în domeniul energetic au fost anunțate recent de președintele Joe Biden la o întrevedere cu președinta moldoveană Maia Sandu, la Varșovia, dar acest pachet mai trebuie aprobat de Congresul SUA, scrie Europa Liberă.

”Moldova se află în ghearele Moscovei”, titrează DW Moldova. ”Moscova caută să destabilizeze fosta republică sovietică prin restricționarea livrărilor de energie și prin orchestrarea de proteste. Situația economică a multora dintre locuitori este gravă”. Potrivit Societății Germane pentru Afaceri Internaționale (DGAP), marele pericol la adresa Moldovei nu este atât invadarea ei de către Rusia - "cât mai ales că demonstrațiile, care sunt legate de nemulțumiri și alimentate de actori pro-ruși, vor fi folosite pentru a răsturna guvernul". Aceasta face situația din Moldova "relativ instabilă", explică politologul Stefan Meister, expert în spațiul rusesc și est-european la DGAP, într-un interviu oferit publicației Handelsblatt.

Or, în Moldova, nervozitatea s-a intensificat duminică, în ajunul unei demonstrații împotriva guvernului pro-european și a președintei Maia Sandu, când autoritățile de securitate au arestat 25 de persoane. Unui bărbat, identificat de poliție ca fiind un mercenar al miliției Wagner, loială Rusiei, nu i-a fost acordată aprobarea de a intra în țară. Protestele sunt văzute pe scară largă ca fiind influențate de Partidul Șor, pro-Rusia, al cărui vicelider a recunoscut recent că protestatarii au primit bani pentru participarea lor, relatează cotidianul german. Evenimentele vin la scurtă vreme după ce autoritățile moldovene au fost informate despre "acțiuni destabilizatoare ale serviciilor secrete rusești" care urmau să fie organizate "prin intermediul unor demonstrații" pe teritoriul Republicii Moldova.

Un eurodeputat român a cerut, de la tribuna Parlamentului European, sancțiuni pentru trei oligarhi din Moldova. TV8 reține declarația lui Dragoș Tudorache, care  a cerut ieri în plenul Parlamentului European, ca trei oligarhi din Moldova, Ilan Șor, Veaceslav Platon și Vlad Plahotniuc, să fie adăugați pe lista sancțiunilor UE. În timpul dezbaterii privind provocările cu care se confruntă țara noastră, în urma recentelor proteste de stradă și a avertismentelor privind o lovitură de stat, Tudorache a subliniat că Republica Moldova trebuie sprijinită odată ce a ales un model „în deplin contrast cu viziunea lui Putin despre cum funcționează o țară”. Oligarhii moldoveni, afiliați lui Putin, conduc acum acest atac, plătesc mercenari ai protestelor, manipulează opinia celor vulnerabili și toate acestea pentru a sabota democrația și parcursul european pentru care moldovenii fac atâtea sacrificii. „Trebuie să ajutăm Republica Moldova și în continuare”, a spus și europarlamentarul Siegfried Mureșan, citat de TV8.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău