SUA dezvăluie, în premieră, că au un submarin nuclear chiar între Moscova și Beijing
-
22 Octombrie 2022 16:25
Armata americană a dezvăluit, surprinzător, că în prezent a plasat un submarin cu rachete balistice între Moscova și Beijing.
Armata americană a luat decizia neobișnuită de a dezvălui că principalul său comandant pentru Orientul Mijlociu se află pe un submarin american cu rachete balistice în Marea Arabiei. Concret, submarinul face parte din clasa Ohio a Marinei americane, are rază lungă de acțiune și este capabil să lanseze până la 20 de rachete nucleare.
Pentagonul dezvăluie rareori locația submarinelor sale cu propulsie nucleară, care de multe ori nu patrulează în Orientul Mijlociu, potrivit Associated Press, citată de Newsweek.com. Dar aceasta vine în contextul în care președintele rus Vladimir Putin face amenințări nucleare în legătură cu războiul din Ucraina.
De asemenea, șeful Marinei americane, amiralul Mike Gilday, a avertizat săptămâna aceasta că armata americană trebuie să fie pregătită pentru posibilitatea unei invazii chineze în Taiwan. Aceasta a urmat comentariilor făcute de secretarul de stat Antony Blinken, care a declarat că Beijingul este "hotărât să urmărească reunificarea pe un termen mult mai rapid" cu insula autonomă.
"Atunci când submarinul cu rachete balistice iese la suprafață și un comandament de luptă geografic emite o notificare privind locația sa, un mesaj este trimis cuiva", a scris pe Twitter Steven Pifer, fost ambasador al SUA în Ucraina.
Când a fost întrebat cui crede că îi era destinat mesajul, Pifer a declarat pentru Newsweek: "Încă încerc să îmi dau seama de asta. Ar putea fi un mesaj dublu: un mesaj atât pentru Moscova, cât și pentru Beijing, pentru a le reaminti capacitățile strategice ale SUA".
Comandamentul Central al SUA a declarat că generalul american Erik Kurilla s-a întâlnit cu viceamiralul Brad Cooper, comandantul Flotei a 5-a a Marinei SUA, pe submarin și a avut parte de o "demonstrație practică" a ceea ce poate face nava de luptă.
Kurilla a descris submarinul ca făcând parte din "bijuteria coroanei triadei nucleare a SUA", care a demonstrat "flexibilitatea, capacitatea de supraviețuire, promptitudinea și capacitatea forțelor USCENTCOM și USSTRATCOM pe mare".
Vizita sa are loc în momentul în care NATO începe exercițiile nucleare anuale în nord-vestul Europei, care implică avioane de luptă capabile să transporte focoase nucleare și bombardiere americane cu rază lungă de acțiune B-52, transmite stirileprotv.ro.
Alianța a insistat asupra faptului că Operațiunea Steadfast Noon a fost planificată de mult timp și nu are legătură cu războiul din Ucraina. Dar, după cum a declarat anterior, pentru Newsweek, Katarzyna Zysk de la Institutul Norvegian pentru Studii de Apărare, exercițiile care durează până la 30 octombrie și implică 14 membri ai alianței, au ca scop menținerea "credibilității descurajării și apărării a NATO".