SUA | Democrații anunță crearea unei comisiei speciale de anchetă privind asaltul asupra Capitoliului

  • 24 Iunie 2021 20:05
SUA | Democrații anunță crearea unei comisiei speciale de anchetă privind asaltul asupra Capitoliului

Președinta Camerei Reprezentanților a Congresului american, democrata Nancy Pelosi, a anunțat joi crearea unei comisii speciale privind asaltul, încheiat cu victime, asupra Capitolului, derulat la 6 ianuarie de susținători ai fostului președinte Donald Trump, după blocarea de către republicani a unei comisii de anchetă independente, relatează AFP.

"În această dimineață, cu mare solemnitate și tristețe, anunț crearea de către Camera Reprezentanților a unei comisii speciale asupra insurecției de la 6 ianuarie", derulată în timp ce congresmenii americani se adunaseră pentru a certifica victoria democratului Joe Biden în fața miliardarului republican la alegerile prezidențiale din noiembrie anul trecut.

"Este fundamental să căutăm adevărul asupra a ceea ce s-a întâmplat și să ne asigurăm că un atac ca acela nu se va mai putea repeta", a adăugat șefa democraților din Congres.

La sfârșitul lunii mai, liderii republicani s-au opus creării unei comisiei independente, cu cinci membri aleși de democrați și alți cinci aleși de republicani, pe modelul celei create după atentatele de la 11 septembrie 2001. Ei au spus atunci că sunt deja în derulare investigații parlamentare și că este suficientă ancheta poliției.

În lipsa unui sprijin suficient, chiar dacă șase senatori republicani s-au alăturat democraților, Congresul nu a aprobat crearea comisiei.

O lună mai târziu, democrații au anunțat această nouă comisie, menită a centraliza multiplele anchete parlamentare deja lansate. Formată din congresmeni, ea riscă să fie percepută ca mai puțin imparțială.

"Cu siguranță, ar fi fost preferabil să avem o comisie externă", a recunoscut joi Nancy Pelosi într-o conferință de presă.

"Însă nu am intenția de a mă feri de responsabilitățile noastre", a adăugat ea, exprimându-și speranța că liderul minorității republicane din Camera Reprezentanților, Kevin McCarthy, va numi "oameni responsabili" în această comisie specială.

"Este evident că republicanii se tem de adevăr", a declarat ea.

Nancy Pelosi nu a oferit un termen pentru redactarea raportului final.

"Calendarul va fi atât de lung cât va trebui pentru ca ei să își desfășoare ancheta asupra cauzelor" asaltului, a subliniat ea.

Din ianuarie, poliția federală a mobilizat mijloace considerabile pentru a identifica cele circa 800 de persoane implicate în asaltul asupra Capitoliului, care a șocat America.

Până acum, au fost găsite 500 de persoane, ele fiind inculpate pentru diferite capete de acuzare, mai mult sau mai puțin grave.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău