SUA boicotează Conferința pentru dezarmare prezidată de Siria

  • 05 Iunie 2018 12:45
SUA boicotează Conferința pentru dezarmare prezidată de Siria

SUA au anunțat că vor boicota marți reuniunea plenară săptămânală a Conferinței pentru dezarmare de la Geneva, prezidată de Siria, considerând că Damascul se folosește de această funcție pentru a încerca legitimarea regimului, transmite AFP.

„Din cauza tentativelor repetate ale Siriei săptămâna trecută de a utiliza președinția sa a Conferinței pentru dezarmare pentru a legitima regimul și comportamentul său inacceptabil și periculos, nu participăm la sesiunea de astăzi”, a explicat ambasadorul american Robert Wood, într-o declarație scrisă.

'Vom continua să apărăm interesele Statelor Unite la Conferința pentru dezarmare', a adăugat reprezentatul Washingtonului.

Președinția Conferinței pentru dezarmare este asigurată prin rotație, în ordine alfabetică. Siria a preluat această funcție la 28 mai și o va deține timp de patru săptămâni.

Marțea trecută, în precedenta ședință în plen, SUA au protestat față de accederea Siriei la președinția Conferinței, calificând-o drept 'o farsă' în contextul în care regimul de la Damasc este acuzat că a folosit arme chimice împotriva propriului popor.

Ambasadorul american Robert Wood și cel al Israelului, Aviva Raz Shechter, au părăsit sala în timpul discursului de deschidere al omologului lor sirian, Hussam Edin A'ala.

Și alți delegați, precum cei ai Marii Britanii, Australiei și Franței, și-au exprimat opoziția față de președinția siriană.

Reprezentantul permanent adjunct al Franței, Louis Riquet, a subliniat că Siria 'nu avea autoritatea morală de a conduce acest organism' și a anunțat că Franța nu va fi reprezentată de ambasadorul său pe lângă Conferință în sesiunile plenare pe perioada președinției siriene.

Mai mult de 350.000 de persoane au fost ucise și milioane au fost obligate să se refugieze în cei șapte ani de război civil din Siria.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău