SUA au promis 60 de milioane de dolari drept sprijin militar suplimentar pentru Ucraina

  • 02 Septembrie 2021 10:24
SUA au promis 60 de milioane de dolari drept sprijin militar suplimentar pentru Ucraina

Statele Unite au promis miercuri Kievului ajutor militar suplimentar în conflictul cu separatiștii proruși și și-au exprimat ''angajamentul ferm'' față de integritatea teritorială a Ucrainei, transmite Reuters și DPA, citat de AGERPRES.

În urma întrevederii dintre președintele american Joe Biden și omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, Casa Albă a anunțat un nou pachet de asistență pentru securitate în valoare de 60 de milioane de dolari pentru Ucraina.

Pachetul va include sisteme anti-blindaj Javelin și alte capacități militare defensive letale și neletale pentru a-i permite Ucrainei „să se apere mai eficient împotriva agresiunii ruse'', indică o declarație comună dată publicității după întrevedere.

„Statele Unite sunt alături de Ucraina și vor continua să lucreze pentru a trage la răspundere Rusia pentru agresiunea sa. Sprijinul Americii pentru suveranitatea și integritatea teritoriale ale Ucrainei este de neclintit'', menționează documentul citat.

Forțele proguvernamentale ucrainene luptă din 2014 împotriva rebelilor, susținuți de Moscova, din regiunile ucrainene Donețk și Lugansk, de-a lungul frontierei cu Rusia, conflict soldat până acum cu peste 13.000 de morți, conform datelor ONU.

SUA și Ucraina au mai afirmat că se vor opune în continuare proiectului Nord Stream 2, pe care îl consideră ''o amenințare pentru securitatea energetică europeană''. SUA intenționează să-și continue eforturile „pentru a menține rolul de tranzit al Ucrainei și securitatea livrărilor în timpul acestei perioade de tranziție energetică și pentru a împiedica utilizarea energiei ca armă geopolitică de către Kremlin''.

Kievul se teme că va pierde sume considerabile provenite din taxele de tranzit în cazul în care Rusia va transporta gaz direct către Germania, ocolind Ucraina, după ce construirea conductei Nord Stream 2 va fi încheiată.

După întâlnirea de la Casa Albă, șeful statului ucrainean a declarat că nu a discutat cu Joe Biden despre un calendar al aderării Ucrainei la NATO. „Simt că președintele personal - și nu doar simt, am auzit acest lucru - sprijină Ucraina cu privire la acordarea statutului de membru al NATO'', a spus președintele ucrainean.

În luna iunie, Zelenski declarase că dorește un „da'' sau „nu'' clare din partea președintelui Joe Biden cu privire la acordarea planului de acțiune în vederea aderării Ucrainei la NATO.

Țările membre ale Alianței Nord-Atlantice consideră că Ucraina trebuie să adopte mai multe reforme politice înainte ca țara să fie invitată să adere la această organizație. Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jennifer Psaki, a subliniat că Ucraina trebuie să-și modernizeze sectorul apărării și să promoveze reforme privind statul de drept în scopul îndeplinirii standardelor pentru aderare la NATO.

Întâlnirea președinților Biden și Zelenski a fost prima a celor doi lideri după ce actualul lider de la Casa Albă și-a început mandatul, în luna ianuarie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău