Gordon Sondland | SUA ar putea lua măsuri pentru a stopa construirea gazoductului Nord Stream 2, destinat să transporte gaz rusesc spre Europa

  • 13 Noiembrie 2018 14:36
Gordon Sondland | SUA ar putea lua măsuri pentru a stopa construirea gazoductului Nord Stream 2, destinat să transporte gaz rusesc spre Europa

SUA ar putea lua măsuri pentru a stopa construirea gazoductului Nord Stream 2, destinat să transporte gaz rusesc spre Europa, a avertizat marți ambasadorul american la Uniunea Europeană, Gordon Sondland, transmite dpa, citat de Agerpres.

'Există câteva instrumente pe care Statele Unite le au, iar noi nu am desfășurat deocamdată întregul set de instrumente care ar putea submina în mod semnificativ - dacă nu chiar să oprească de-a dreptul - proiectul', a declarat ambasadorul Sondland, cu prilejul unui eveniment organizat de think-tankul European Policy Centre la Bruxelles.

Berlinul este unul din principalii susținători ai proiectului Nord Stream 2, care va transporta gaz rusesc direct spre Germania, prin Marea Baltică, ocolind rutele continentale din estul Europei. Gazoductul urmează să fie finalizat în 2019.

State ca Polonia și Ucraina sunt îngrijorate însă că vor pierde taxele de tranzit pe care le percep acum pentru transportul gazului rusesc spre Occident. Alții critică proiectul pentru faptul că accentuează dependența energetică a Europei de Moscova.

Președintele american Donald Trump a criticat proiectul, acuzând Germania, cu prilejul summitului NATO din iulie, că este 'controlată total' de Moscova.

'Sperăm că opoziția față de proiect va crește în mod organic, pentru că UE și țări membre sunt de acord că dependența de energia rusească nu este o decizie geopolitică bună pe termen lung', a adăugat diplomatul american.

'Dacă această filosofie nu va fi adoptată și Nord Stream va continua, atunci președintele are la dispoziția sa multe, multe alte instrumente (...) pentru a încerca să oprească acest proiect', a afirmat Sondland, fără a intra în detalii.

El a negat că poziția Washingtonului a fost motivată de un interes de a vinde gaz lichefiat în Europa, susținând că gazoductul este o greșeală strategică.

'Nu vrem să vedem gazul cuiva închis în mijlocul iernii atunci când apare o criză politică', a declarat ambasadorul.

'Dacă Europa este vulnerabilă, Statele Unite sunt vulnerabile. Atât de puternică este relația transatlantică. Suntem inseparabili', a subliniat el.

Sondland a acuzat, pe de altă parte, Uniunea Europeană că joacă un 'joc al tragerii de timp' în discuțiile în vederea începerii negocierilor pentru un acord care ar putea elimina tarife, subvenții și alte bariere în comerțul transatlantic.

'Unii cred că pot trage de timp și aștepta să plece acest președinte Problema este că această tactică nu funcționează pentru că orice președinte dintr-unul din cele două partide va cere, foarte probabil, o realiniere', a avertizat ambasadorul american.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:2,06 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău