SUA: Ambasadorul american la UE susține că a dat curs "ordinelor" primite de la președintele Donald Trump în ce privește Ucraina

  • 20 Noiembrie 2019 19:20
SUA: Ambasadorul american la UE susține că a dat curs

Ambasadorul Statelor Unite pe lângă Uniunea Europeană, Gordon Sondland, a declarat miercuri în Congres că a dat curs "ordinelor" primite de la președintele Donald Trump în ce privește Ucraina, ceea ce vine în susținerea acuzațiilor lansate la adresa liderului de la Casa Albă că a făcut presiuni asupra Kievului să-l ancheteze pe rivalul său politic Joe Biden, relatează AFP, Reuters și dpa.

Ambasadorul, audiat în cadrul procedurii de destituire inițiate de democrații din Congres împotriva președintelui, a afirmat că, în opinia sa, se poate vorbi de un "quid pro quo", Ucrainei oferindu-i-se o întâlnire la Casa Albă în schimbul anunțării unei anchete de corupție care ar fi urmat să-l vizeze probabil pe Biden.

Sondland a menționat că "ordinele" i-au fost transmise de avocatul lui Trump, fostul primar newyorkez Rudolph Giuliani.

"Am înțeles cu toții că, dacă refuzăm să colaborăm cu dl Giuliani, pierdem o ocazie importantă de a cimenta relațiile dintre Statele Unite și Ucraina. Așa că am urmat ordinele președintelui", a spus ambasadorul. "Am considerat atunci, ca și acum, că angajații și angajatele Departamentului de Stat și nu avocatul personal al președintelui trebuie să-și asume responsabilitatea pentru problemele legate de Ucraina", a adăugat Sondland.

Procedura de "impeachment" împotriva lui Trump a fost decisă după ce un "avertizor de integritate" a determinat publicarea conținutului unei discuții telefonice între președintele american și omologul său ucrainean Volodimir Zelenski din 25 iulie, în cadrul căreia Trump i-a cerut interlocutorului să îl ancheteze pe Joe Biden, democrat bine plasat în cursa pentru alegerile prezidențiale din 2020, în legătură cu activitățile din Ucraina ale fiului său Hunter Biden, care a fost membru în consiliul de supraveghere al companiei de gaz Burisma.

Democrații l-au acuzat pe Donald Trump de abuz de putere și încearcă de asemenea să stabilească dacă acesta a blocat un ajutor militar destinat Ucrainei pentru a face presiuni asupra regimului de la Kiev. Trump s-a declarat victimă a unei vânători de vrăjitoare, susținând constant că dialogul telefonic a fost "perfect".

Potrivit versiunii lui Trump, o anchetă desfășurată anterior în Ucraina împotriva companiei Burisma fusese oprită în urma intervențiilor lui Joe Biden, care ar fi cerut Kievului demiterea procurorului care conducea ancheta, invocând slabelor rezultate ale acelui procuror în lupta împotriva corupției.

În ce privește ajutorul militar pentru Ucraina, blocat de președinția SUA la începutul verii, deși era considerat crucial de toți diplomații în fața "agresiunii ruse", Sondland a admis miercuri că le-a spus unor responsabili ucraineni că deblocarea acestui ajutor depinde de lansarea respectivelor anchete.

"În lipsa unei explicații credibile pentru suspendarea ajutorului, am ajuns la concluzia că reluarea asistenței de securitate nu va avea loc cât timp nu va exista o declarație publică a Ucrainei în sensul că se angajează să ancheteze", a explicat ambasadorul, potrivit căruia și-a făcut cunoscute aceste "preocupări" unui consilier apropiat al lui Zelenski.

Sondland a insistat că cei mai înalți responsabili din administrație au fost la curent cu aceste demersuri și le-au susținut.

Opt alți martori sunt audiați în această săptămână, în cadrul procedurii de destituire. Soarta lui Trump va depinde apoi de votul din Senat, unde însă republicanii dețin majoritatea, transmite AGERPRES.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
21
Câțiva nori
Umiditate:28 %
Vint:3,1 m/s
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Sat
22
Sun
20

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău