SUA acuză Rusia că vrea să-l reducă la tăcere pe Alexei Navalnîi

  • 18 Ianuarie 2021 10:07
SUA acuză Rusia că vrea să-l reducă la tăcere pe Alexei Navalnîi

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a acuzat duminică Rusia că l-a arestat pe opozantul Alexei Navalnîi la sosirea la Moscova pentru a-l reduce la tăcere, transmite dpa.

"Statele Unite condamnă ferm decizia Rusiei de a-l aresta pe Alexei Navalnîi. Reținem cu îngrijorare serioasă că închiderea acestuia este ultima dintr-o serie de încercări de a-i reduce la tăcere pe Navalnîi și alte personalități din opoziție și voci independente critice la adresa autorităților ruse", a comunicat Pompeo. "Cerem guvernului rus să asigure condiții egale pentru toate partidele politice și candidații care doresc să concureze în procesul electoral", a adăugat secretarul de stat, cerând "eliberarea necondiționată a lui Navalnîi".

Cel mai cunoscut critic al Kremlinului a revenit duminică seara de la Berlin la Moscova, după cinci luni petrecute în Germania, unde fusese tratat în spital în urma otrăvirii cu agent neurotoxic Noviciok.

Opozantul în vârstă de 44 de ani a fost reținut la controlul pașapoartelor și urmează să rămână în arest până la decizia unei instanțe; audierea este programată în 29 ianuarie.

Pompeo a făcut declarația citată la câteva ore după ce echipa președintelui ales al Statelor Unite, Joe Biden, ceruse eliberarea lui Navalnîi.

Organizația pentru drepturile omului Amnesty International a apreciat că arestarea este "încă o dovadă că autoritățile ruse încearcă să-l reducă la tăcere" pe adversarul președintelui Vladimir Putin. "Închiderea lui nu face altceva decât să sublinieze necesitatea de a investiga acuzațiile sale că a fost otrăvit de agenți ai statului care acționau la ordine de la cele mai înalte niveluri", a declarat șefa biroului din Moscova al Amnesty, Natalia Zviaghina. "Autoritățile au tratat sosirea lui Alexei Navalnîi ca pe o operațiune de securitate de mare amploare, cu sute de agenți de poliție chemați la aeroportul Vnukovo, care i-au arestat și i-au evacuat pe susținătorii lui Navalnîi", a arătat ea. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău