SUA acuză China că încalcă sancțiunile contra Coreei de Nord. Recompense de 5 milioane de dolari pentru cei care furnizează dovezi

  • 02 Decembrie 2020 13:13
SUA acuză China că încalcă sancțiunile contra Coreei de Nord. Recompense de 5 milioane de dolari pentru cei care furnizează dovezi

Statele Unite acuză China de ”încălcări flagrante” ale obligației de a pune în aplicare sancțiunile internaționale contra Coreei de Nord și oferă recompense de până la 5 milioane de dolari pentru informații privind încălcarea sancțiunilor, transmite Reuters, citat de hotnews.ro.

Potrivit sursei citate, Alex Wong, secretarul american adjunct pentru Coreea de Nord a acuzat Beijingul că încearcă să submineze regimul de sancțiuni la adresa Phenianului, sancțiuni menite să-l facă să renunțe la armele nucleare.

Wong a avertizat că, din această cauză, urmează noi sancțiuni la adresa unor persoane și entități chineze.

O purtătoare de cuvând a MAE chinez a spus miercuri că țara sa a implementat întotdeauna cu seriozitate sancțiunile, dar altor țări ar trebui să le pese mai mult despre modul în care sancțiunile au afectat ”nivelul de trai umanitar” al nord-coreenilor.

Wong spune, însă, în China există în continuare 20.000 de muncitori nord-coreeni, lucru interzis de decizia ONU, și că în ultimul an Statele Unite au observat nave care transportau cărbune și alte bunuri aflate pe lista de sancțiuni, din Coreea de Nord spre China, în 555 de ocazii separate.

”Autoritățile chineze nu au luat măsuri în niciuna dintre aceste ocazii pentru a opri importurile ilicite”, a afirmat Wong.

Acesta a spus și că în China au fost primiți cel puțin 24 de nord-coreeni care au legătură cu programul de înarmare al Phenianului sau cu băncile nord-coreene, iar mai multe firme chineze au continuat să facă afaceri cu entitățile aflate sub sancțiunile ONU.

Departamentul de Stat american lansează un website prin care oamenii pot furniza informații privind încălcarea sancțiunilor contra Coreei de Nord, recompensele mergând până la 5 milioane de dolari.
 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău