SUA, "îngrijorate" de operațiunile militare rusești din Ucraina

  • 01 Martie 2014 14:12
SUA,

Statele Unite avertizeaza Rusia că vor exista consecințe în cazul unei intervenții militare în Ucraina, fără să specifice însă și în ce ar consta acestea.

Statele Unite sunt foarte îngrijorate de informațiile privind operațiunile militare ale Rusiei în Ucraina, spune președintele american Barack Obama, citat de corespondentul Radio România la Washington, Ani Sandu. 

Acesta avertizeaza Rusia că vor exista consecine în cazul unei intervenții militare în Ucraina, fără să specifice însă și în ce ar consta consecințele.  

"Orice încălcare a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei va fi foarte destabilizatoare, ceea ce nu este în interesul Ucrainei, al Rusiei sau al Europei, ar reprezenta un grav amestec în cestiuni care trebuie decise de poporul ucrainean", a declarat Barack Obama.  

Statele Unite vor continua să se se consulte cu partenerii europeni privind evoluțiile din Ucrainamai spune Obama, care adaugă că vicepreședintele Joe Biden a vorbit din nou la telefon cu premierul ucrainean Arseni Iațeniuk pentru a-l asigura de sprijinul Statelor Unite. 

Ambasadorul SUA la Organizația Națiunilor Unite, Samantha Power, spune că Statele Unite au cerut, în cadrul unei ședințe de urgență a Consiliului de Securitate ONU, trimiterea rapidă a unei misiuni internaționale de mediere în Crimeea.

Ambasadorul Ucrainei la Uniunea Europeană a solicitat convocarea urgentă a unei reuniuni ministeriale extraordinare a Consiliului European pentru stabilirea de măsuri în scopul încetării agresiunii militare a Rusiei. 

Ministerul ucrainean al apărării susține că, potrivit informațiilor sale, "forțe radicale" vor încerca sâmbătă să îi dezarmeze forțele din Crimeea și a avertizat că acestea vor reacționa în conformitate cu regulamentele militare. 

Comisia Europeană s-a pronunțat vineri pentru o soluție politică a tensiunilor din Crimeea, cu respectarea unității și integrității teritoriale a Ucrainei, iar președintele american, Barrack Obama, a avertizat că o intervenție militară va avea consecințe. 

Granița, trecută ilegal de elicoptere de atac și avioane de transport din Rusia

Ucraina a protestat față de violarea spațiului său aerian de către Rusia, căreia îi cere capăt să pună capăt agresiunii în republica autonomă Crimeea și să-și retragă militarii din regiune, informează redactorul Radio România, Cătălin Gomboș. 

Ambasadorul țării la ONU a afirmat vineri seară că granița a fost trecută ilegal de elicoptere de atac și avioane de transport și a avertizat că forțele militare ucrainiene sunt suficient de puternice pentru a respinge orice agresiune. 

Anterior, Kievul acuzase armata rusă că ar fi ocupat aeroporturile civile din Sevastopol și Simferopol. 

Zeci de militari bine înarmați, care nu purtau, însă, însemnele vreunei națiuni, au luat poziții în cele două aeroporturi; aceștia au refuzat, în general, să discute cu presa și să se identifice, însă un reprezentant de-al lor a declarat că se află acolo pentru a bloca eventuarea sosire a naționaliștilor ucrainieni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,18
Câțiva nori
Umiditate:98 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău