STUDIU | Utilizarea pe scară largă a măștilor ar putea contribui la prevenirea unui al doilea val de COVID-19
-
10 Iunie 2020 13:43
Utilizarea pe scară largă a măștilor, în asociere cu unele măsuri de izolare, ar putea reduce rata de transmitere a COVID-19 până la niveluri controlabile la nivel național și ar putea preveni alte valuri de boală pandemică, conform unui studiu realizat în Marea Britanie, publicat miercuri și citat de Reuters, preluat de Agerpres.
Cercetarea, condusă de oameni de știință de la universitățile britanice Cambridge și Greenwich, sugerează că măsurile de izolare nu vor stopa în mod exclusiv reapariția noului SARS-CoV-2 și subliniază că și măștile artizanale pot reduce în mod considerabil ratele de transmitere în cazul în care sunt purtate de îndeajuns de multe persoane.
''Analizele noastre susțin adoptarea în mod imediat și universal a măștilor de către public'', a declarat Richard Stutt, de la Universitatea Cambridge, unul dintre autorii studiului.
Potrivit acestuia, utilizarea pe scară largă a măștilor, în asociere cu distanțarea fizică și cu unele măsuri de izolare, ar putea fi ''o modalitate acceptabilă de gestionare a pandemiei și de repornire a activității economice'' înainte de dezvoltarea unui vaccin eficient contra COVID-19, boala respiratorie provocată de coronavirus.
Constatările studiului au fost publicate în jurnalul științific Proceedings of the Royal Society A.
La începutul pandemiei, dovezile științifice cu privire la eficacitatea măștilor în încetinirea transmiterii bolii respiratorii au fost limitate și nu existau informații despre COVID-19 din moment ce este o boală necunoscută anterior. Însă, după apariția în ultimele săptămâni a concluziilor unor noi cercetări, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat vineri că acum recomandă tuturor să poarte și măști artizanale în public în vederea reducerii răspândirii bolii.
În acest studiu, cercetătorii au asociat dinamica răspândirii între persoane cu modele la nivel de populație pentru a evalua efectul asupra ratei de replicare virală, sau valoarea R, în diferite scenarii de adoptare a măștii și în asociere cu perioade de izolare.
Valoarea R măsoară numărul mediu de indivizi cărora o persoană infectată le va transmite boala. O valoare R de peste 1 poate conduce la o creștere exponențială a numărului de cazuri.
Studiul a descoperit că dacă oamenii poartă măști ori de câte ori se află în public acest lucru este de două ori mai eficient pentru reducerea valorii R decât situația în care măștile sunt purtate doar după apariția simptomelor.
În toate scenariile analizate în studiu, utilizarea în mod obișnuit a măștii de către 50% sau mai mult din populație a redus răspândirea COVID-19 la o valoare R de sub 1, aplatizând curbele valurilor viitoare ale bolii și conducând la măsuri de izolare mai puțin stricte.
Specialiști neimplicați în mod direct acest studiu britanic recent au avut păreri împărțite în ceea ce privește concluziile, notează Reuters. Brooks Pollock, expertă în boli infecțioase la Universitatea din Bristol, a declarat că, în opinia sa, impactul probabil al măștilor ar fi mult mai mic decât se estimează. Pe de altă parte, Trish Greenhalgh, de la Universitatea Oxford, a notat că rezultatele sunt încurajatoare și sugerează că măștile ''pot fi o măsură eficientă la nivel de populație''.
Sursa:Agerpres