STUDIU | Una dintre cele mai mari dificultăți ale tinerilor este obținerea unui loc de muncă

  • 26 Mai 2018 18:43
STUDIU | Una dintre cele mai mari dificultăți ale tinerilor este obținerea unui loc de muncă

Una dintre provocările cu care se confruntă tinerii din Moldova este dificultatea de a obține un loc de muncă. Tinerii mai menționează posibilitățile limitate de a iniția o afacere, dar și incapacitatea de asigurare financiară a tinerii familii. Datele se conțin într-un sondaj prezentat la Conferința Națională a consiliilor raionale și municipale de tineret, desfășurată vineri, 26 mai, la Chișinău, transmite IPN.

Pentru a-și găsi un loc de muncă, de cele mai dese ori tinerii apelează la familie, apoi la instituțiile de învățământ. De asemenea, aceștia se adresează la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, la centre de resurse pentru tineret  sau la ONG-uri.

Rugați să menționeze problemele cu care se confruntă pe piața muncii, respondenții au punctat: salariul insuficient, lipsa dorinței din partea angajatorului de a angaja tineri fără experiență, condiții de muncă nefavorabile, discriminarea etc.

În opinia tinerilor, printre măsurile de facilitare a angajării tinerilor în câmpul muncii ar fi stimularea agenților economici care iau la muncă persoane tinere, dar și acordarea facilitaților pentru inițierea afacerilor. De asemenea, s-a menționat: afișarea mai multor anunțuri cu posturi vacante, parteneriate stabilite între instituțiile de învățământ și angajatori etc.

Respondenții la sondaj au mai amintit printre probleme și accesul limitat la studii, posibilitățile limitate de afirmare a tinerilor în Moldova, migrația peste hotare și, nu în ultimul rând, nivelul scăzut de informare cu privire la sănătatea reproductivă, dar și criminalitatea în rândul tinerilor din localitatea natală.

Petru Grecu, co-președinte al Consiliului Municipal de Tineret, a declarat că în cadrul acestei conferințe sunt abordate problemele și succesele din cadrul activității consiliilor raionale și municipale de tineret. Sunt puse în discuție dificultățile și sunt identificate soluții.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1108 tineri cu vârsta cuprins între 14 și 35 de ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,2
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
16
Sat
15
Sun
15
Mon
12
Arhivă Radio Chișinău