Studiu: Tatuajele cresc cu 21% probabilitatea apariției limfoamelor. Organismul percepe pigmentul ca pe o substanță străină și activează sistemul imunitar

  • 30 Mai 21:17
Studiu: Tatuajele cresc cu 21% probabilitatea apariției limfoamelor. Organismul percepe pigmentul ca pe o substanță străină și activează sistemul imunitar

Tatuajele ar crește cu 21% probabilitatea apariției limfoamelor, este concluzia unui studiu al Universității din Lund, Suedia, publicat pe 21 mai în eClinical Medicine (Lancet.com), informează Corriere della Sera, scrie G4Media.

Echipa de cercetători, formată din Christel Nielsen, Mats Jerkeman și Anna Saxne Joud, afirmă că „până la 99% din cerneala injectată este transferată în timp din derm către ganglionii limfatici, inițiind un răspuns imunitar sistemic”, citează sursa.

Cercetătorii au luat în considerare neoplasmele sistemului limfatic care au apărut la cetățeni suedezi cu vârste cuprinse între 20 și 60 de ani, în perioada 2007-2017. Răspunzând la un chestionar, 1.398 de persoane au declarat că au avut cel puțin un tatuaj, care au fost comparate cu un alt „grup de control” format din 4.193 de persoane care nu au fost diagnosticate cu acest tip de tumoare malignă.

Dintre cei cu limfom, 21% erau tatuați, în timp ce 18% dintre cei din grupul de control erau tatuați. „După ce am luat în considerare alți factori, precum fumatul și vârsta, am constatat că riscul de a dezvolta limfom era cu 21% mai mare în rândul celor care fuseseră tatuați”, au explicat cercetătorii.

Organismul percepe pigmentul ca pe o substanță străină (adică un antigen) care nu ar trebui să se afle acolo și, prin urmare, activează sistemul imunitar. Metalele (cum ar fi arsenicul, cromul, nichelul, plumbul, cobaltul), hidrocarburile policiclice și aminele aromatice primare se depun în ganglionii limfatici.

Airc (Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului) clasifică o mare parte dintre aceste substanțe chimice ca fiind cancerigene.

În mod surprinzător, s-a observat că numărul sau amploarea tatuajelor de pe piele nu modifică procentul de risc de inflamație.

Cercetătorii au observat că riscul de a dezvolta limfoame este cel mai ridicat la mai puțin de doi ani de la primul tatuaj, apoi scade între doi și zece ani după această dată și crește din nou de la vârsta de 11 ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
31,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:1,54 m/s
Thu
23
Fri
24
Sat
25
Sun
27
Mon
28
Arhivă Radio Chișinău