Studiu | Sistemul de justiție din Republica Moldova are nevoie de o regândire a structurii personalului instanțelor de judecată

  • 29 Noiembrie 2022 14:13
Studiu | Sistemul de justiție din Republica Moldova are nevoie de o regândire a structurii personalului instanțelor de judecată

Sistemul de justiție din Republica Moldova are nevoie de o regândire a structurii personalului instanțelor de judecată și de digitalizarea proceselor, pentru eficientizarea muncii, constată experții de la Centrul de Resurse Juridice din Moldova, care au lansat astăzi studiul „Justiția Republicii Moldova în Cifre - 2022”.  Potrivit experților, cea mai mare problemă rămâne reformarea justiției și mărirea salariilor, transmite Radio Chișinău.

La sfârșitul anului 2021, în Republica Moldova activau 409 judecători din 504 numiți în funcție, ceea ce este peste media din toate țările din fostul spațiu sovietic.

În R. Moldova,  alocările pentru justiție sunt în creștere. Dacă în anul 2018 au fost alocați 13,2 euro pe cap de locuitor, în 2020 statul a alocat pentru justiție 15,7 euro, mai puțin decât mediana Consiliului Europei, însă dublu față de Armenia, Azerbaidjan și Georgia.

Studiul arată că judecătorii Curții Supreme de Justiție din Republica Moldova au cele mai mici salarii din toate cele 47 de țări analizate.

Documentul a evidențiat că, spre deosebire de judecătorii începători, procurorii începători din Republica Moldova sunt remunerați mai bine decât în Armenia, în Azerbaidjan sau Georgia, dar mai rău decât în România sau Ucraina. Totodată, același studiu arată că procurorii de la Procuratura Generală a Republicii Moldova sunt plătiți mai prost decât în majoritatea țărilor menționate mai sus.

Președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Vladislav Gribincea.

„E adevărat, România remunerează de patru ori mai mult procurorii începători. Totuși cifrele date sugerează, cel puțin statistic vorbind, cât de cât suntem în medie. La Procuratura Generală este altă situație, noi plătim procurorii generali cel mai prost. Poate să fie totuși o explicație. Dacă vorbim în cifre reale, Ucraina plătește de două ori mai mult procurorii din procuratura generală, Georgia de 1,7, Azerbaidjan cu 20% mai mult. România plătește clar de 5 ori mai mult, dar probabil este o chestiune atipică. Aici, în procuraturile generale, în alte țări, numărul din procuraturi este redus, la noi este de 80”, a declarat Vladislav Gribincea.

Judecătorii semnalează și problema localizării judecătoriilor. Președintele  interimar al Judecătoriei  Drochia, Vasile Nogai.

„Ce ține de Drochia. Noi nu avem o infrastructură, avem un autobuz. E Soroca, Glodeni, care vine dimineața pleacă seara. Am zilnic cereri de la persoane în etate care vin cu cereri către mine, ca președinte în instanță să le asiguri transport de la judecătoria Drochia la Glodeni. Demult se discută, nu știu ce caută Glodeni la Drochia, era ceva mai aproape la Bălți sau ceva de revizuit. Sau Dondușeni era mai bine la Drochia cu Râșcani. Sunt niște idei, când se discută de proiectul dat, trebuie de întrebat și președinții”, a spus Vasile Nogai.

Documentul a analizat și numărul de cauze inițiate de către procurori. În anul 2020, procurorii moldoveni au inițiat 1,04 cauze penale și contravenționale la 100 de locuitori, ceea este de circa 2,5 ori mai puțin decât media Comisiei Europene și de două ori mai puțin decât numărul cauzelor inițiate de procurorii moldoveni în 2018. Conform datelor, în 2020, doar procurorii din Azerbaidjan și Letonia a inițiat mai puține cauze penale și contravenționale decât procurorii din Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:5,14 m/s
Sun
4
Mon
6
Tue
5
Wed
5
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău