STUDIU | R.Moldova are forță de muncă înalt calificată, dar agenții economici duc lipsă de personal competent

  • 31 Mai 2019 18:07
STUDIU | R.Moldova are forță de muncă înalt calificată, dar agenții economici duc lipsă de personal competent

În Republica Moldova există suficientă forță de muncă înalt calificată. Cu toate acestea, agenții economici duc lipsă de personal care să aibă competențe înalte în muncă. Această discrepanță a fost relevată în două studii, efectuate paralel pe angajatori și persoane angajate sau în căutarea unui loc de muncă. Concluziile chestionarelor au fost prezentate astăzi, 31 mai, în cadrul unei mese rotunde cu tema: „Cererea și oferta de competențe pe piața muncii din Republica Moldova”, organizată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, transmite IPN.

Prezentă la eveniment, Anastasia Oceretnîi, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a precizat că unul dintre studii a fost efectuat de Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă, în colaborare cu Banca Mondială, și a avut ca subiect 3000 de angajatori. Cel de al doilea studiu a fost efectuat de compania sociologică IMAS și a avut ca subiect 2000 de gospodării din toată Republica Moldova.

„S-a reușit colectarea de informații și date care vor ajuta instituțiile statului să dezvolte o foaie de parcurs. Competența forței de muncă necesită o abordare complexă, interdisciplinară, intersectorială”, a spus oficialul. De asemenea, potrivit Anastasiei Oceretnîi, sarcina studiului este ca, pe viitor, agenții economici să poată angaja cât mai rapid specialiști. Un alt obiectiv al studiului este acela ca tranziția de la terminarea școlii spre câmpul muncii să fie cât mai rapidă.

Prezentă la eveniment, Raisa Dogaru, directorul Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă, a spus că „începând cu anul 2019, ANOFM realizează anual chestionarea agenților economici și elaborează o prognoză a pieței muncii pe termen scurt, dar și un barometru al profesiilor, ca răspuns la necesitatea de anticipare a cerințelor pieței muncii”. Raisa Dogaru a mai precizat că 2016 a fost primul an când au fost colectate date privind cererea de competențe și a fost elaborat „Modulul de competențe”.

Concluziile studiului au fost prezentate de Anam Rizvi, expertă din partea Băncii Mondiale. „Există lucrători calificați în Republica Moldova și există locuri de muncă pentru aceștia”, a spus Anam Rizvi. Experta Băncii Mondiale a specificat că, potrivit rezultatelor studiilor, 64% dintre persoanele chestionate sunt active pe piața muncii – lucrează sau sunt în căutarea unui loc de muncă – și au competențe înalte. De asemenea, există o cerere mare din partea angajatorilor pentru personal înalt calificate, o treime dintre angajatori precizând chiar că duc lipsă de astfel de angajați.

O altă concluzie a studiilor a fost că majoritatea cetățenilor Republicii Moldova au o tranziție scurtă ca timp între momentul în care termină școala și cel în care se angajează.

„Cererea de competențe se va schimba odată cu schimbarea structurilor economice și este important despre cum trebuie abordate pe viitor discrepanțele de competențe”, a mai spus Anam Rizvi.

 

 
...
Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău