Studiu: Persoanele care au suferit de long Covid prezintă leziuni ascunse la nivelul plămânilor

  • 30 Ianuarie 2022 12:16
Studiu: Persoanele care au suferit de long Covid prezintă leziuni ascunse la nivelul plămânilor

Unele persoane care au suferit de așa-zisul Covid de lungă durată (long Covid) ar putea avea vătămări ascunse la nivelul plămânilor, a arătat un studiu de anvergură mică din Regatul Unit. Cercetătorii au folosit o metodă nouă de analiză cu gaz de xenon pentru a descoperit anomaliile care nu pot fi identificate prin analize de rutină, relatează BBC.

Analiza s-a desfășurat pe 11 persoane care nu au avut nevoie de spitalizare când s-au îmbolnăvit prima oară de Covid, însă s-au confruntat cu probleme de respirație de lungă durată după infectare, transmite DIGI24.

Un studiu de mai mare anvergură este în desfășurare pentru a confirma rezultatele.

Cercetătorii spun că descoperirile arată de ce dificultățile în respirație sunt un simptom atât de frecvent la cei care au suferit de long Covid. Această afecțiune este caracterizată de un număr de simptome care continuă la multe săptămâni după infectarea cu coronavirus și nu pot fi explicate prin nicio altă cauza.

Plămânii celor cu long Covid nu mai sunt la fel de eficienți în a aduce oxigenul în sânge

Echipa de cercetători, Din Oxford, Sheffield, Cardiff și Manchester, au comparat analize cu gaz de xenon și ale funcției pulmonare în trei grupuri de persoane.

Printre ele s-au numărat persoane cu long Covid și dificultăți în respirație care nu au fost spitalizate, 12 persoane care au fost internate cu Covid dar care nu au avut long Covid și 13 persoane sănătoase ca grup de control.

Folosind o metodă nouă, dezvoltată la Universitatea din Sheffield, toți participanții au inhalat gaz de xenon în timpul unui RMN.

Gazul se comportă într-un fel similar cu oxigenul și poate fi urmărit pe imagini, așa că cercetătorii au putut vedea cât de ușor se mișcă din plămâni în fluxul sangvin – un pas crucial în transportarea oxigenului în corp.

Cercetătorii au observat că la persoanele care au avut long Covid, transferul de gaz a fost mult mai eficient decât la persoanele care au fost sănătoase.

Cercetătoarea-șefă și specialistă în pneumologie, Emily Fraser, spune că este frustrant să nu poți să le explici oamenilor care vin în clinică de ce au dificultăți în respirație. Analizele clasice nu arată anomalii.

Cercetarea se află în procedura e pre-print și nu a trecut încă prin procesul academic de peer-review.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău