Studiu | O posibilă explicație pentru long COVID. Coronavirusul poate persista luni de zile după ce se răspândește în tot corpul

  • 27 Decembrie 2021 17:29
Studiu | O posibilă explicație pentru long COVID. Coronavirusul poate persista luni de zile după ce se răspândește în tot corpul

Coronavirusul care provoacă boala Covid-19 se poate răspândi în câteva zile de la căile respiratorii la inimă, creier și la aproape orice sistem de organe din corp, unde poate persista luni de zile, arată un studiu. Eliminarea virală întârziată ar putea contribui la persistența simptomele în cazul persoanelor care suferă de Long Covid, relatează MSN, citând Bloomberg.

În ceea ce ei descriu ca fiind cea mai cuprinzătoare analiză de până acum a răspândirii și persistenței virusului SARS-CoV-2 în corp și creier, oamenii de știință de la Institutul Național de Sănătate din SUA au spus că au descoperit că agentul patogen este capabil să se replice în celulele umane dincolo de tractul respirator, transmite HotNews.ro.

Rezultatele, publicate online sâmbătă într-un manuscris aflat în curs de revizuire pentru publicare în revista Nature, indică faptul că eliminarea virală întârziată este un potențial factor care contribuie la persistența simptomelor în cazul persoanelor care suferă de Long Covid. Înțelegerea mecanismelor prin care virusul persistă, împreună cu răspunsul organismului la orice rezervor viral, ar putea ajuta la îmbunătățirea îngrijirii celor afectați, au spus autorii.

ARN-ul coronavirusului persistă și până la 230 de zile în creier

„Acesta este o muncă remarcabil de importantă”, a spus Ziyad Al-Aly, directorul centrului de epidemiologie clinică la Veterans Affairs St. Louis Health Care System din Missouri, care a condus studii separate asupra efectelor pe termen lung ale Covid-19. „De mult timp, ne-am scărpinat în cap și ne-am întrebat de ce Covid pare să afecteze atât de multe sisteme de organe. Această lucrare face puțină lumină și poate ajuta să explicăm de ce poate apărea Covid-ul de lungă durată chiar și la persoanele care au avut o boală ușoară sau asimptomatică.”

Descoperirile și tehnicile nu au fost încă revizuite de oameni de știință independenți și se referă în principal la date culese de la cazuri mortale de Covid, nu pacienți cu Covid lung sau cu sechele după Covid.

Înclinația coronavirusului de a infecta celulele din afara căilor respiratorii și plămânilor este contestată, numeroase studii oferind dovezi pro și contra acestei posibilități.

Cercetarea întreprinsă la NIH din Bethesda, Maryland, se bazează pe prelevarea și analiza extinsă a țesuturilor prelevate în timpul autopsiilor pe 44 de pacienți care au murit după contractarea coronavirusului în primul an al pandemiei din SUA.

Grupul de cercetători a detectat că ARN-ul coronavirusului persistă în mai multe părți ale corpului, inclusiv în regiuni din creier, și la 230 de zile după debutul simptomelor. Acest lucru poate reprezenta o infecție cu particule de virus defecte, care au fost descrise în infecția persistentă cu virusul rujeolei, au spus ei.

„Nu înțelegem pe deplin Covid-ul lung, dar aceste schimbări ar putea explica simptomele în curs”, a spus Raina MacIntyre, profesor de biosecuritate globală la Universitatea din New South Wales din Sydney. MacIntyre nu a fost implicat în cercetare, despre care ea a spus că „oferă un avertisment cu privire la blazarea în fața infecției în masă la copii și adulți”.

„Nu cunoaștem încă ce încărcătură vor avea bolile cronice în anii următori”, a spus ea. „Vom vedea debutul unei insuficienței cardiace la tinerii supraviețuitori sau demență cu debut precoce? Acestea sunt întrebări fără răspuns care necesită o abordare preventivă de sănătate publică pentru atenuarea răspândirii acestui virus.”

Spre deosebire de alte cercetări de autopsie pe pacienți Covid, colectarea de țesuturi post-mortem a echipei NIH a fost mai cuprinzătoare și a avut loc de obicei în aproximativ o zi de la moartea pacientului.

Cercetătorii au folosit, de asemenea, o varietate de tehnici de conservare a țesuturilor pentru a detecta și cuantifica nivelurile virale, precum și pentru a crește virusul colectat din mai multe țesuturi, inclusiv plămâni, inimă, intestinul subțire și glanda suprarenală de la pacienții decedați cu Covid în timpul primei săptămâni de boală.

„Rezultatele noastre arată în mod colectiv că, în timp ce cea mai mare încărcătură a SARS-CoV-2 se află în căile respiratorii și plămâni, virusul se poate disemina devreme în timpul infecției și poate infecta celulele în întregul corp, inclusiv la scară mare în tot creierul”, au spus autorii.

Studiul furnizează date patologice care susțin constatările cercetărilor anterioare care arată, de exemplu, că SARS-CoV-2 ucide direct celulele musculare ale inimii și că cei care supraviețuiesc unei infecții suferă de deficit cognitiv, a spus MacIntyre de la Universitatea din New South Wales.

Faza ”viremică” prin care virusul este răspândit prin sânge în tot corpul

Cercetătorii susțin că infecția sistemului pulmonar poate duce la o fază „viremică” timpurie, în care virusul este prezent în fluxul sanguin și este răspândit în tot organismul, inclusiv peste bariera hematoencefalică, chiar și la pacienții care prezintă simptome ușoare sau fără simptome. Aceștia spun că și copiii care nu au forme severe de Covid pot prezenta infecții sistemice.

Eliminarea virală mai puțin eficientă în țesuturile din afara sistemului pulmonar poate fi legată de un răspuns imun slab în afara tractului respirator, au spus autorii.

ARN de SARS-CoV-2 a fost detectat în creierul tuturor celor șase pacienți autopsiați care au murit la mai mult de o lună după apariția simptomelor și în majoritatea locațiilor evaluate din creier în cazul a cinci pacienți, inclusiv la un pacient care a murit la 230 de zile după debutul simptomelor.

Concentrarea pe mai multe zone ale creierului este deosebit de utilă, a spus Al-Aly de la Veterans Affairs St. Louis Health Care System.

„Ne poate ajuta să înțelegem declinul neurocognitiv sau „ceața creierului” și alte manifestări neuropsihiatrice ale Covid-ului lung”, a spus el. „Trebuie să începem să ne gândim la SARS-CoV-2 ca la un virus sistemic care se poate elimina la unii oameni, dar în alții poate persista săptămâni sau luni și poate produce Covid-ul lung – o tulburare sistemică cu mai multe fațete.”
Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
-3,76
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Wed
1
Thu
5
Fri
6
Sat
5
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău