STUDIU | Medicamentele împotriva acidității gastrice reduc eficacitatea anumitor tratamente pentru cancer

  • 28 Februarie 2019 19:23
STUDIU | Medicamentele împotriva acidității gastrice reduc eficacitatea anumitor tratamente pentru cancer

Medicamentele împotriva acidității gastrice reduc eficacitatea anumitor tratamente pentru cancer, până în punctul reducerii duratei de supraviețuire a pacienților care iau aceste medicamente, potrivit unui studiu publicat joi, relatează AFP.

Ținând cont de aceste rezultate, "medicii și farmaciștii ar trebui să monitorizeze pacienții care iau aceste două tratamente simultan", a declarat Olivier Mir, oncolog și farmacolog la Institutul Gustave Roussy, din Paris, și co-autor al articolului, într-un comunicat al Centrului de luptă împotriva cancerului.

La pacienții cu sarcom de țesuturi moi cu metastaze, "utilizarea concomitentă a unui medicament care reduce aciditatea gastrică și a pazopanib (un medicament pentru cancer comercializat sub denumirea de Votrient), reduce semnificativ supraviețuirea fără progresia bolii, precum și supraviețuirea globală", conchide acest studiu, publicat în revista Clinical Cancer Research.

Autorii au analizat datele a 333 de pacienți incluși în două studii clinice realizate de grupul farmaceutic britanic GlaxoSmithKline pentru a cere autorizația de introducere pe piață a Votrient pentru tratamentul sarcoamelor.

Rezultatul: la pacienții care au luat un medicament antiacid timp de cel puțin 80% din durata tratamentului cu pazopanib, durata medie de supraviețuire fără progresia cancerului a fost de numai 2,8 luni, comparativ cu 4,6 luni în cazul celor care nu au utilizat tratamentul antiacid. Iar supraviețuirea globală medie a fost de 8 luni pentru cei cu medicamente antiacid timp de cel puțin 80% din durata tratamentului cu pazopanib, "comparativ cu 12,6 luni pentru cei care nu au luat" medicamente împotriva acidității gastrice.

Studiile anterioare au demonstrat deja că tratamentele împotriva acidității gastrice, precum omeprazolul (Mopral), esomeprazolul (Inexium) și ranitidina (Azantac), reduc nivelul de pazopanib din sângele pacienților cu tumori, a reamintit Institutul Gustave Roussy.

În concluzie, "comprimatele de pazopanib administrate pe cale orală trebuie să treacă într-un mediu acid, adică în stomac, pentru a se dizolva. Deoarece funcția principală a tratamentului antiacid este de a reduce aciditatea din stomac, aceste medicamente pot scădea absorbția de pazopanib", a explicat medicul Olivier Mir.

Cu toate acestea, potrivit institutului, "până la 50% dintre persoanele care iau tratament împotriva cancerului, iau și acest tip de tratament" antiacid.

Doctorul Olivier Mir a declarat că "rezultatele acestui studiu ar trebui să-i determine pe oncologi să schimbe modul în care le administrează tratamentul pacienților", mai ales că "pacienții folosesc adesea antiacide pentru a ameliora durerea abdominală care nu este întotdeauna direct legată de aciditatea stomacului" și ar putea, prin urmare, "să recurgă la un tratament diferit".

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău